v rubriki glasba:
.. / / / 25.10.2001

Alicia Keys med najuspešnejšimi

Izjemen uspeh 20-letne novinke Alicie Keys na glasbeni sceni lahko razjasnimo že z omembo nekaj znanih imen, ne gre pa pozabiti, da je punca rojena na Manhattnu, glasbeno aktivna že od rane mladosti, snema od 14-tega leta, prava artistka s portfolio pa je lahko postala šele, ko je bila pričujoča plošča zloščena do "to-bo-milijonska-nakada" leska.

No, Debbie Gibbson sreča Aalyiah, ta sreča Aretho Franklin in ta Mary J. Blige itd. Alicia je odlična vokalistka, potem je kantavtorka, je zelo fotogenična, tj. izgleda zelo "primerno", rosno mlada, ni plesalka, je pa pianistka in vleče jo proti klasičnemu rhythm & bluesu.

Produkcijsko je album zelo odprt, svetel, sem in tja pa podoben tudi razredu Billyja Joela. Nekaj prebliskov spomni tudi na Isaaca Hayesa. In ves album je mellow, molovski, nežen, a to niso balade v klasičnem zategnjenem in solzavem smislu.

Mlada Alicia je svoj prvi album naslovljen Song In A Minor izdala letos poleti, in to pri novoustanovljeni založniški znamki znamenitega glasbene managerja Clivea Davisa, v zadnjih letih proslavljenega predvsem z uspešnim sodelovanjem s Carlosom Santano. Davis je moral lani zaradi starosti, ima namreč že 72 let, odstopiti z direktorskega stolčka založbe Arista.

Ker pa ga delovna vnema ne zapušča, je enostavno ustanovil novo podjetje, ki je samo v dveh mesecih in to samo s prodajo 2 milijonov izvodov Alicienega albuma zaslužilo približno milijon dolarjev. Modra mešanica, modra taktika in veliko poslušalskih užitkov.

Domen Rožič

Alicia Keys - thumbnail

Alicia Keys