v rubriki glasba:
.. / / / 19.07.2004

Avril Lavigne - Under my skin

Avril Lavigne je svet seveda spoznal pred dvema letoma, ko je izdala prvenec Let go in javnost najbolj očarala s skladbama Complicated in Sk8er Boi, s svojim videzom in obnašanjem pa se je seveda močno razlikovala tudi od vseh ostalih pop princesk. In prišel je čas za drugo ploščo - Under my skin...

Se je pri Avril kaj spremenilo, je kaj bistveno drugačnega? Pravzaprav ne! Še vedno gre za uporniško dekle, ki je sicer dve leti starejša, zelo težko pa bi rekel, da gre za dve leti zrelejšo osebo. Njena uporniška poza postaja vse bolj pozerska in tudi Avril bo morala v naslednjem letu odrasti in se iz porednega dekleta spremeniti v poredno žensko.

Plošča je že ponudila prvo uspešnico Don't tell me in kot smo pri mlajših glasbenicah vajeni, lahko s te plošče pričakujemo vsaj še tri ali štiri uspešnice in vsaj toliko manjših ali večjih škandalov. Resnici na ljubo - hit lahko postane prav vsaka skladba!

Sama plošča me je spomnila na Dido in obe njeni plošči, ki ju osebno ne morem poslušati v celoti, saj se mi skladbe zdijo preveč podobne, takšna glasba pa je seveda ustvarjena za radijsko predvajanje in uspešnice.

In če so Avril že ob prvencu očitali, da je preveč podobna zdaj že umirjeni kanadski rockerici Alanis Morissette, se bodo ti očitki tokrat slišali še pogosteje, še posebej ob skladbah Together, How does it feel in Forgotten.

Instrumentalno so si skladbe zelo podobne ? najprej instrumentalen uvod, pa nekaj kratkih vzklikov in nato nadaljevanje, ki ga lahko po treh, štirih skladbah zlahka predvidite. Refreni so nekoliko bolj udarni, vseskozi se sliši tudi spremljevalni vokal, ki le krepi njen glas, ki je vseskozi v ospredju.

In tako bodo Kelly Osbourne (čeprav je njen glasbeni talent zares sporen), Fefe Dobson, Katy Rose, Hillary Duff in še kakšna lahko izkoristile tale precej povprečen izdelek Avril Lavigne, ki se kljub svoji uporniški drži po mojem mnenju preveč uklanja zahtevam managementa.

A žal je dandanes tako, da te tisti, ki te je ustvaril, zelo hitro lahko tudi izbriše iz glasbenega zemljevida. Življenjska (v glasbenem smislu, seveda) doba teh mladih zvezdnic je navadno zelo kratka in Avril Lavigne je svoj vrhunec najbrž doživela s prvencem.

Avril Lavigne: Under my skin
(leto izdaje 2004, založba Arista, distribucija Menart)
Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Avril Lavigne na TRL - thumbnail

Avril Lavigne na TRL