v rubriki glasba:
.. / / / 08.06.2004

Johnny Cash - My Mother's Hymn Book

Pisati in razlagati o Johnnyju Cashu je podobno, kot bi želel v le nekaj vrstic napisati vse o Bobu Dylanu, Beatlih, Stonesih, Claptonu ali številnih drugih legendah, ki so zaznamovale glasbo. Tudi Johnny Cash je eden takšnih, zaznamoval je od folka, bluesa, countryja, popa, jazza, gospela in še česa in vsak konkreten in zanimiv glasbenik ga navaja kot enega od svojih vzornikov.

Johnny Cash se je rodil leta 1932 in umrl lani septembra. V približno enainpetdesetih letih ustvarjanja je uradno izdal skoraj sto petdeset plošč, k temu prištejte vsaj še toliko uradnih zbirk in najbrž dvakrat ali trikrat toliko bootlegov in ostalih neuradnih izdaj.

In če je lani, ko ga je nenadno zapustila dolgoletna življenjska sopotnica in zavetnica June Carter Cash še dejal, da ima Bog z njim očitno drugačne načrte, je šel dva meseca kasneje na oni svet tudi Johnny Cash. Ki je kljub letom in bolezni neumorno snemal in bi v najbrž izdal vsaj še deset ali petnajst plošč, saj je bil ustvarjalno izredno ploden, preseneča pa tudi čistost in treznost njegovega glasu ter čudovit smisel za igranje kitare.

My Mother's Hymn Book je Johnny posnel za časa svojega življenja in je zgolj čakal na primeren trenutek za izdajo, vendar ga je - žal, prehitela Smrt. Oziroma, z Bogom sta položila karte na mizo in Bog je imel v rokah močnejše.

Glasbo na plošči je sam Johnny označil za eno svojih najbolj iskrenih del, z njim pa so se strinjali tako kritiki kot tudi poslušalci, ki so zbirko gospelov in cerkevnih pesmi vzeli za svojo. Morda je treba razlog iskati v dejstvu, da gre za interpretiranje pesmi, ki jih Johnny pozna od otroštva, saj jim jih je pela mati in tako otroke seznanjala z glasbo.

Na mnoge pesmi je tudi osebno zelo navezan ? When the roll is called up yonder in In the sweet by and by so igrali na pogrebu njegovega brata 1944., z If we never meet again this side of Heaven je skušal kot gospel pevec navdušiti Sama Phillipsa, lastnika založbe Sun (ki je odkril Elvisa).

Z I'll fly away je v jok spravil samega Billa Clintona, skladbo Let the lower lights be burning pa je pel, ko je na smrtni postelji ležal njegov oče, When we reached down pa je bila ena tistih, ki jih je naravnost oboževala njegova mati.

Skratka, gre za zelo osebno Cashevo ploščo, ki je po eni strani nemogoče dolgočasna, po drugi strani pa ima nek šarm, saj bi poslušalec zelo težko zatrdil, da posluša glas in igranje sedemdeset let starega človeka, ki so ga droge in alkohol tako utrudili, da je težko stal na nogah. A glasba in vera delata svoje in pri Johnnyju Cashu sta odlično opravili svoje.

Johnny Cash: My Mother's Hymn Book
(leto izdaje 2004, založba American, distribucija Multimedia)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Johnny Cash - My Mother's Hymn Book - thumbnail

Johnny Cash - My Mother's Hymn Book