v rubriki glasba:
.. / / / 18.06.2004

In Hip-hop kuhna drugače

Obljubil sem vam jo in tukaj jo imate! Ploščo Hip-hop kuhna vol.1 s sedemnajstimi izvajalci (no, nekateri se ponovijo, le pod drugačnim imenom), ki je izšla kot uvod k prireditvi Globoka grla 04 oziroma Hip-hop kuhna in s katero je založba RapNika opozorila na nekatere prihajajoče hip-hop zvezdnike.

Ploščo začne in konča N'Toko, ki v Freestyle Intru in Outru pove nekaj o slovenski hip-hop in rap sceni, izvajalcih, dosežkih in težavah, ki jih je kljub prepoznavnosti in tudi priljubljenosti še vedno dovolj oziroma preveč.

Sicer je N'Toko na plošči predstavljen s skladbo Dvojna morala, ki jo najdete na prvencu Cesarjeva nova podoba, z že izdanimi skladbami pa so predstavljeni tudi Klemen Klemen (Šnopc I. s Hipnoze), Trkaj (Dihi z mano s plošče V času en'ga diha) in Kosta (Spomini s plošče B.I.Z.).

In ostali... prva sta oziroma so Ironic Tronic s skladbo Kdo je kle kriv?, ki ima nekaj funky naboja, še posebej v refrenu, dva prepoznavna vokala, nekaj izvrstnih scratchev DJ Borka in zanimivo besedilo.

Valterap ima na plošči freestylerski skit in skladbo Uvetru, oboje je zanimivo, iskreno in zaznamovano z zelo tekočo rabo solkanščine. Eyeceeou je prispeval eno najboljših skladb na plošči - Samo bedak in sila, ki ima odlično besedilo (malce avtobiografsko in polno slovenskih stereotipov) in je odpeta s pristnim štajerskim naglasom.

T-Set so ena najboljših in tudi najbolj uigranih hip-hop združb pri nas, v kateri so uradno Trkaj, BMD in Ballau, čeprav pogosto nastopajo v razširjeni zasedbi, kjer svoje veščine doda tudi Medz'l. Rapam tko k govorim je dokaz, da vedo, o čem govorijo in kako živijo. T'ko kot govorijo!

Unknown se je kljub mladosti izkazal z zanimivimi besedili in odrsko samozavestjo tudi na živi izvedbi Hip-hop kuhne, tukaj je zastopan s skladbo Posluši pop, ki ima izvrstno besedilo (tudi on govori o krizi ljubljanske mladine), vse skupaj pa zaokroži tudi zanimiva instrumentalna podlaga.

O izumetničenosti naše družbe z velenjskim naglasom pojeta člana Barskih spomenikov v skladbi Zapiti androidi, Pižama se je predstavil s skladbo Kdo se je zbau?, ki vsebuje precej srednjeveških likov, je deloma avtobiografska in ima speven refren, ki gre hitro v uho.

King je na plošči zastopan z odličnim skitom in pa v duetu z AP-jem v skladbi Ta hip, kjer obema zelo dobro teče jezik, ko pojeta o hip-hopu v Sloveniji, ki se razvija in raste in postaja vedno boljši. Dober refren in dobri scratchi?

Zares odlična in ob Eyeceeou-ju (ter že znanih in priznanih) najboljša je skladba Mulci (remix), ki sta jo prispevala Medz'l in BMD in za katero upam, da se je bo usmilil tudi kakšen radijski urednik in jo zavrtel. V vednost in ravnanje?

Laganee je prispeval skladbo Antagonist, ki je v začetku precej nenavadna ? vse skupaj deluje nekoliko komorno, potem pa to sivino razbijejo sirene in jezik ter glasba stečeta kot ura. Besedilo kot vsa ostala ? zanimivo in poučno.

Najboljši skit je prispeval Samo Boris in tudi skladba "Umetnost" ni od muh, slišimo bas kitaro in sax, žal pa je posnetek pokvarjen z nekaj hreščanja, za katerega mislim, da ni namenoma na plošči kot v N'Tokovem Intru.

Morda najslabši del plošče je skladba En dan več, ki jo je prispeval Z.Ieban.E. TM, kjer podlaga deluje preveč umetno, vokal pa tudi ni najbolj prepričljiv. Toliko boljši je zato Ballau s skladbo Kar vidm in slišm, kjer je obilo scratchev, zanimivi so back vokali in seveda je enkratno tudi besedilo.

Izbor na plošči je uredil Marko Godnjavec ? Jizah, ki je zbral vrsto zanimivih izvajalcev, nekaj jih je tudi izpustil, vendar upam, da bomo kmalu dočakali tudi ploščo Hip-hop kuhna vol.2, na kateri bodo zbrani še drugi izvajalci in upam tudi, da bomo še v letošnjem letu dočakali tudi prvenec katerega od zgoraj naštetih izvajalcev.

Različni izvajalci: Hip-hop kuhna vol.1
(leto izdaje 2004, založba RapNika)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.