v rubriki glasba:
.. / / / 23.09.2004

Spiderbait - Tonight alright

Avstralsko skupino Spiderbait mnogi kritiki opisujejo kot umazan garažni pop trio in drži pravzaprav vse, z izjemo tega, da gre za pop. Kajti Spiderbait igrajo glasbo garažni rock('n'roll), v katerem lahko veliko podobnosti najdete tudi s Sonic Youth, našimi Psycho-Path in celo s Kiks.

Trio Spiderbait sestavljajo bobnar in pevec Mark Maher, kitarist Damian Whity in basistka ter pevka Janet English, od leta 1992 pa imajo za seboj že šest albumov - prvenec P'tangYangPipperBangUh!!, ShaShaVaGlava iz leta 1993 (v tujini so nenavadni naslov prevedli kot "Yugoslavian word for dickhead"), dve leti kasneje so izdali prvo ploščo pri večji založbi, The Unfinished Spanish Galleon of Finley Lake (jezero Finley je kraj, od koder izvirajo), leta 1996 so izdali Ivy & The Big Apples, dve leti zatem živo ploščo Run in leta 2000 še Grand Slam.

Njihov sedmi izdelek nosi naslov Tonight alright in kot na vseh prejšnjih tudi na tem igrajo zelo grobo, garažno, surovo in zelo rock'n'roll. Prva v ušesih ostane predelava skladbe Black Betty z nenavadnim popačenim country uvodom in zelo hrupnimi riffi.

Na močnih in hrupnih riffih je zgrajena tudi Put it down, The dog in Alright sta nekoliko drugačni od ostalih, saj sta vsaj instrumentalno izredno čisti, medtem, ko je vokal še vedno zelo v ozadju in tako besedila niso najbolj slišna.

Tonite bo mnoge spomnile na počasnejše skladbe The Smashing Pumpkins, ko večino skladbe poslušamo boben in bas ter posamezne kitarske poudarke ter tokrat tudi zelo jasen moški vokal, proti koncu pa se skladba nekoliko razživi in je zagotovo najboljša skladba na plošči.

Instrumentalno so Spiderbait zelo zanimivi, vsaj za tiste, ki jim je všeč z energijo, jezo, besom in surovostjo prepojen garažni rock, ki ga oni igrajo že več kot deset let, zato pa na račun odlične instrumentalne spremljave trpijo besedila, saj je vokal vedno umaknjen v ozadje in slabo slišen.

Spiderbait dokazujejo, da se tudi garažni rock'n'roll igrati na dolgi rok, povrh vsega pa tudi kvalitetno in vedno nekoliko drugače. Ob tem je seveda jasno, da jih bodo mnogi odkrili šele sedaj, ko je tudi garažni rock'n'roll postal nekoliko bolj moderen, vsekakor pa so prav Spiderbait med tistimi, ki so za to zaslužni, a bodo v sadovih svojega dela še najmanj uživali.

Spiderbait: Tonight alright
(leto izdaje 2004, založba Universal, distribucija Multimedia)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Spiderbait - Tonight alright - thumbnail

Spiderbait - Tonight alright