v rubriki glasba:
.. / / / 11.09.2004

Bepop - bepop

Tako, pa se bomo na naših straneh lotili še ene največjih glasbenih senzacij v zgodovini - skupine Bepop, ki je nastala na prvem Popstars izboru in še vedno uspešno deluje. V dveh letih in pol je bepop že njihov tretji album, ki je bil spričo izredne prodajne akcije platinast že pred uradnim izidom ...

Nad skupino Bepop nisem bil nikoli navdušen, saj sem mnenja, da skupina, ki nastane na tak umeten način, kot so avdicije, ne more delovati dovolj iskreno in zaradi tega tudi ne dolgo časa. Hkrati za njimi stoji močna založba, njihova popularnost je v igro pritegnila še druge bogate sponzorje, večino njihova občinstva pa predstavljajo mlajši od štirinajst let.

Torej zakaj? Predvsem zato, ker so po njihovi drugi plošči Zapleši z nami mnogi kritiki pisali, da so Bepop začeli odraščati in glasbeno zoreti, pa čeprav meni osebno nekatere skladbe (Zapleši z nami, Ne sekiraj se!, Lokomotiva) niso zvenele prav nič zrelo.

In tako sem se odločil preveriti njihov aktualni izdelek bepop, saj bi bilo logično pričakovati, da bo skupina dvajset in nekaj letnikov začela ustvarjati bolj resno in zrelo glasbo, pač navdahnjeno s sodobnimi glasbenimi trendi in moderno produkcijo, na ta način pa se bodo začeli tudi odmikati od svojih sicer prijaznih in hvaležnih oboževalcev.

Poslušal prvič - groza! Poslušal drugič ? še vedno groza! Vmes sem imel priložnost slišati še intervju s tekstopiscem skupine Simonom, ki vedno manj poje in Ano, ki ob Alenki poje največ in tudi najboljše. A slab, porazen vtis ni zbledel oziroma izginil. In ko sem besedilom prisluhnil nekoliko podrobneje, da bi vsaj tam našel kanček svetlega...

Glasba, za katero je skrbel mladi producent Raay, je zelo neprepričljiva in predvidljiva, sicer pa v skladu z doslej slišanim ? nekaj popa, nekaj plesnega, pa kanček r'n'b-ja in to je seveda vse. V samem petju se sliši predvsem Ano in Alenko, Simon in Tinkara skrbita predvsem za spremljevalne vokale, ob tem pa ima Simon tudi podobno vlogo kot Dare Kaurič v Kingstonih?!

Najslabši del skupine so besedila ? rime so enostavne, nekajkrat vse skupaj spodleti pri ritmu, tudi naglasi niso najbolj pravilni, včasih je potrebno požreti kakšen zlog, ob vsem tem pa so nekatere kombinacije verzov povsem brez smisla. Najbrž celo za deset do štirinajst letnike!

Bepop še vedno niso storili koraka naprej, vendar je zanje to še vedno povsem v redu, saj so njihova ciljna publika očitno mlajši od petnajst let, ki še ne razmišljajo preveč z lastno glavo in so jim bolj važne spevne melodije kot pa vsebina pesmi.

Seveda, prvi oboževalci Bepop so že nekoliko starejši, vendar tu so mlajši in teh mladih oboževalcev ne bo kar tako zmanjkalo. Kljub vsemu pa upam, da ne bodo Bepop postali ena tistih skupin, ki bodo še čez deset let delali podobno glasbo kot danes, zgolj zaradi tega, ker so otroci z vidika prodaje plošč najboljši kupci ? plošč ne kupujejo sami, ampak to počnejo njihovi starši.

Kmalu bodo prišli do točke, ko si bodo želeli tudi priznanja resnejših poslušalcev in tudi kritikov, zato pa bodo morali izboljšati besedila in glasbo, drugače bo sledil razpad skupine ? Alenka in Ana imata s svojimi glasovnimi sposobnostmi zagotovljeno solo kariero, Tinkara je plesalka, Simon pa? ne vem, za koga bo lahko pisal takšna nezrela in nedodelana besedila? Skratka, Bepop ? odrastite!

Bepop: bepop
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 1

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Bepop - thumbnail

Bepop