v rubriki glasba:
.. / / / 27.09.2000

Mojo hand - pet let bluziranja

Mojo hand je po vsej verjetnosti, oziroma skoraj zagotovo edini pravi blues band na sončni strani Alp. In ker bi vsak žurer mogel kaj več vedeti o tem enkratnem slovenskem bendu (in o bluzu nasploh), vam Mojo Hand v naslednjih vrsticah po pogovoru s kitaristom Slavenom tudi predstavljamo ... Še to: Mojo Hand bodo nastopili na jubilejnem koncertu ob peti obletnici v petek 6. oktobra v klubu Orto.

Kako se je vse sploh začelo?

Slaven se je po "čudnem naklučju" znašel v Galvestonu v Texasu (ZDA), da bi seveda pridno študiral. Ker pa je bil že na tej strani Atlantika navdušen kitarist, se je tam navdušil za blues. Takrat se je odločil za "radikalno spremembo stila", kot je sam povedal, saj je ugotovil, da je blues ... blues. Igral je z mnogimi lokalnimi hustonskimi bluzerji, med drugim je bil več kot leto v spremljevalni skupini Beau Younga. Sicer pa je v pravih bluzerskih klubih navada taka, da se igra, kadar se igra (tu naj omenim še igranje z Big Roger Collinsom, Gene Keltonom, Oscarjem Perryjem, Jimmy Louisiana Dotsonom,...). Master of Stratocaster je tako vse bolj igral in se vse manj posvečal šoli, potem ko pa mu je potekla viza, je moral zapustiti Združene države...

Spet doma ...

"K' s'm pršu domov, smo mal bluzili okol', potem pa sem se odločil, da bo treba ustanovit' bend?", in tako so konec petindevedesetega nastali Mojo hand. V prvotni postavi so poleg Slavena in Roberta Grabrijana na kitari bili še Aleš Hadalin (vokal), Miro Križaj (bobni) in Peter Altshul na bas kitari. Aleš jih je kmalu zapustil (En Knap, Tantadruj,?), tako, da so nekaj špilov bili kar brez pevca. Spoznali so se z Urbanom Lenarčičem, ki je takrat še igral v logaškem bandu Podroom. Na enem od januarskih ('96) jam sessionov se jim je pridružil tudi Blaž Trček na saksofonu (drugi letnik akademije v Gradcu), na klaviaturah pa Slavenov sosed Marko "Blues boy" Boh. Robert je medtem odšel, zasedba pa je ostala nespremejena skoraj celo leto. Julija '97 jih je zapustil Peter, po dolgotrajnem iskanju novega basista pa jim je uspelo najti Alena Steržaja (Big foot mama, Sokoli?), ki pa je nažalost tudi prehitro odšel. Spet se jim je pridružil Dare Hočevar, starosta slovenskega basiranja (sedem let z Laibach, Sokoli,?). Ampak zgodba še ni končana: Miro ni bil več zadovoljen z bendom in odšel? Mare "Blues boy" je v band povabil Urbana Goloba (bobni), s katerim sta se spoznala v zasedbi Mie Žnidarič?

Da pa ne bi bilo to konec sage, je bend okoli leta '99 zapustil dotedanji pevec Urban in Mojo hand so se spet znašli na začetku. Sledil je kratko obdobje s že bivšim pevcem Alešem Haladinom, vendar tudi to ni trajalo... Skupina se je spet znašla na razpotju. Mojo hand so uporabili svoj mojo hand in spet našli pevca, ki pa je bila tokrat pevka. Slaven mi jo je predstavil takole:
"Davorin, to je slovenska Aretha Franklin, Azra, to je Davorin". S prihodom Azre je skupina začela igrati tudi ženski vokalni blues in soul.

Kaj pa nastopi in glasba?

Mojo Hand nastopa po klubih po vsej Sloveniji. Za sabo ima več nastopov v ljubljanskem KUDu, nastop v K4, nekaj nastopov v Orto baru, med katerimi je bil najodmevnejši jam session s C.J. Chenierjem in njegovo skupino Red Hot Louisiana Band, nastope v klubih Metropol, True Bar ter mnoge koncerte po vsej Sloveniji - Maribor, Celje, Jesenice, Bled,
Kranj, Logatec, Cerknica, Koper, Novo Mesto ...

Skupina je nedavno nastopila v Trstu, v kratkem pa načrtuje nastope v Avstriji in na Hrvaškem

Skupina Mojo Hand je februarja 1999 posnela 12 skladb (3 priredbe in 9 avtorskih). Tri skladbe, posnete na studijskem sessionu s producentom Aldom Ivančičem so se znašle v bikerskem dokumentarcu Motorkult.

Za konec pa?
... je treba omenit, da je stanje na slovenski glasbeni še zdaleč ni rožnato, Mojo hand pa tudi ni ravno z rož'cami postlano, ampak oni tako ali tako niso tu zarad' dnarja, ampak zaradi bluesa - glasbe ki "makes sad people happy, and happy people even happier!". Gotovo pa je eno - da so najbolj žurerski blues / soul bend na sončni strani alp.

Mojo Hand nastopajo v novi zasedbi (Azra Alibegić - vokal, Marko Boh - klaviature, Slaven Kalebić - kitara, Sašo Grdadolnik - bas, Davor Skočić - bobni) ...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.