v rubriki glasba:
.. / / / 05.06.2003

Bumerangi 2003: das fotoreportage

Letošnja podelitev alter/mainstream nagrad Bumerang je minila brez večjega pompa in je proti lanski vsaj kar se podelitve kot družabne prireditve oz. dogodka tiče izpadla bolj 'bogo. Zato sta bila toliko bolj iskriva podeljevalca Slon in Sadež, ki sta na Peklenskem dvorišču Križank uprizorila odličen in duhotvit "šov".

Med podelitvami nagrad sta nekajkrat izustila svoj trejdmarkovski "toreeej", vendar ne tolikokrat, da bi mi ob toreeejiranju postalo slabo. Toreeeej, hotel sem povedati, da sta nas nekajkrat dodobra nasmejala in se iz praljudi prelevila v reperja, iz reperjev v slovensko divo s spremljevalnim kitaristom in nazadnje še v punkbend. Čas, ko sta se za špansko steno preoblačila je zapolnil dobro znani glas iz TV relam, legendarni Napotnik z iskrivimi napovedi glasbene točke, ki je sledila.

Toliko o šovu. Škoda, da so letos Bumerangi pristali v Križankah in ne v Kinu Šiška, za katerega se je Akademija Bumerang še lani tako borila. Po drugi strani je razumljivo, če bi bili Bumerangi v Šiški, Queens of the Stone Age pa v Križankah, bi na podelitev prišlo še manj ljudi.

Pa dosti si ga bodi o teh rečeh, najbrž vas zanimajo zmagovalci: v prvi kategoriji UP 2003 so popušili tako triglavski D-fact kot vrhovški Ks!ht, zmagal pa je Jernej Marušič z.t.k. Octex, ki je pri založbi TehNika izdal v svetu elektronske glasbe zelo odmevni album Idei Lahesna. Žakademija je napovedala D-facte za zmagovalce in tako falila ful.

V drugi kategoriji PRODOR 2003 pa je Žakademija napovedala zmagovalca, ki je v resnici tudi dobil plastičnega Bumeranga za leto 2003. To so kdo drug kot Srečna mladina, ki so po desetih letih delovanja zares penetrirali na našo glasbeno sceno in so bolj pjopularni kot njihov lider & meniđer Pjopular man. Bravo, pobje in bravo Žakademija.

Zmagovalci v kategoriji VŽIG 2003 se niso mogli udeležiti podelitve, ker snemajo svojo tretjo ploščo (in prvo studijsko - kar je resna stvar). Tako je nagrado namesto Terra Folk "dvignil" bivši kontrabasist Žiga Golob. Baje, da organizatorji niso obvestili benda pravočasno, jebiga. No, kategorija Vžig 2003 je še ena kategorija, v kateri smo prav napovedali zmagovalca in tako smo že po treh kategorijah za 100 % boljši v napovedovanju kot lani.

Sledila je kategorija EXPERIMENT 2003, ki je padla v nogogoričanov Audioworx za projekt Punk Electronica. Siddharta in O.S.T.-i so ostali brez nagrade, prav tako pa je Žakademija zgrešila zmagovalca - še enkrat.

V predzadnji kategoriji VIZUALIZACIJA 2003 je nagrado namesto Vena Jemeršiča za spot All Capone Štrajh Tria - Jaz, srce, kič prevzel nekdo čisto tretji, nekdo ki se zdi podoben nekomu, ki je na taistem štiklu drgnil plošče ob gramofonsko iglo. In ta tip ni hotel imeti niti zahvalnega govora. Ven je bil sicer nominiran že v vseh prejšnjih letih, a nagrade ni dobil. Tako bi lahko rekli ... v četrto gre rado. Žakademija je tu čist mim' udarla, jebiga.

Zadnja kategorija (BEND 2003)je bila med poznavalci najbolj "škakljiva": bo AB (Akademija Bumerang) podelila "Bumija" Elvis Jacksonom, ko bi si ga v isti zaslužili že lani, pa so jim ga pred nosom spleli Siddharta? Mar si ga ne bi zaslužili Terra Folk, ki so letos skasirali mednarodno priznanje s strani BBC-ja? Ali je pač krivično da ni med nominiranci Siddharte. Bi morala biti tudi vaša vaška skupina nominirana za Bumeranga, pa so jo spregledali? Eh, špekulacije so mimo zmagovacli v stilu EME (če nisi lani, boš letos) so dobitniki Bumeranga FUZIJA 2001 in lanski poraženci v dveh kategorijah - Elvis Jackson. Čestitke Primorcem, ki po nagrado niso prišli in grajam Žakademijo, ker je kot zmagovalce napovedlala Terra Folk.

Po podelitvi nagrade OPUS 2003 legendarni skupini Pankrti za življenjsko delo se je ceremonija končala in vsem se je mudilo na QOTSA, tako da post-bumerangovskega druženja ni bilo (vsaj v pravem pomenu besede ne) in tudi post-bumerangovskega obiranja tudi ne prav veliko. Predfurači in ogrevači pa so bili še eni stari Bumerangovci, bend leta 2000 in 2001 - Psycho-Path.

Do drugega leta, ko nam priletijo v glave že peti Bumerangi, alternativni pozdrav in čestitke vsem zmagovalcem, poražencev in zmagovalcem Žakademije :))))

Foto (c) em3r10.com

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Opus Pankrti - thumbnail

Opus Pankrti