v rubriki glasba:
.. / / / 03.06.2003

Zmagovalci Bumerangov 2003 so ...

... v bistvu ne čisto tapravi, ampak zmagovalci Bumerangov pred Bumerangi. Že drugo leto zapored bo Akademija ŽVPL, ali na kratko Žakademija večer pred podelitvijo Bumerangov razglasila zmagovalce paralelnego-alternativnega in neodvisnega glasovanja med nominiranci za prave Bumerange, kar pa ne pomeni, da bodo "naši" zmagovalci zmagali tudi jutri. Lani se je zgodilo prav nasprotno.

Letos je bila Žakademija sestavljena iz trinajstih članov Uredništva ŽVPL, dva sta na glasovanje pozabila, eden pa je bil zaradi objektivnih razlogov (sumimo ga, da je v Akademiji Bumerang) izključen.

Pa začnimo s prvo kategorijo "UP 2003": zmagovalci so D-Fact, bravooo! Ogromna prednost skupine iz Obale, ki je lani osvojila TriGlav, se zdi piscu teh vrstic zdi prav presunljiva, še bolj presunljivo pa je dejstvo da sta si poraženca (Ks!ht in Octex) skupaj prislužila le en glas. Švoh. Upajmo, da bo drugo leto bolje.

V drugi kategoriji "PRODOR 2003" (nagrada za najbolj prodorne, penetrirajoče glasbenike), kjer je bilo že jasno, da bo dirka med Muratom & Joseom ter Srečnimi mladinci napeta do konca je za eno točko (7:6) zmagala Srečna mladina, bravoooo, klap, klap, klap! Tru metalci Noctiferia si niso prislužili niti glasu.

Terra Folk so bili na zmago v kategoriji "VŽIG 2003" obsojeni že lani, ko je nagrado za prodor v lanskem letu dobil večkrat platinasti primorski kantavtor Iztok Mlakar in ne Terra Folk, kakor je bila prepričana Žakademija. Zato je večina teles v Žakademiji glasovala zanje, le dva člana sta na glasovnici obkrožila v lanskem letu prav tako zažigalne Elevatorse. O Yazoo pa ne duha ne sluha.

Če je med nominiranci kakšne kategorije Bumerangov tudi slovenska superskupina Siddharta, se ponavadi zgodi, da kljub nespornim talentom fantje v očeh Žakademije popušijo. In tako se je zgodilo tudi v kategoriji "EXPERIMENT 2003", kjer so si za simbiotično združevanje techna in rocka zmago prislužili O.S.T., a le za en sam glas!!! Prav toliko glasov (enega) pa je dobil tretji nominiranec Audioworx.

No, mogoče boste rekli, da si lahko prvi stavek prejšnjega odstavka in zmagovalci v rubriki "VIZUALIZACIJA 2003" izključujejo. Pa vendar ni tako: po naši skromni oceni, so zmagovalci prav Siddharta za spot Platina 9rmx, a ne smete pozabiti, da so zmagali v resnici Tube Production, snovalci in ustvarjalci spota in da so Siddharta zmagali le kot naročniki spota. Ostale nominirance smo preprosto prezrli, le še Ana Pupedan so si prislužili en glas.

V rubriki "BEND 2003" so bili Elvis Jackson nominirani že lani (v bistvu je bila lani rubrika Bend 2002, a nima veze), letos so se odrezali bolje, dobili so en glas več - kar skupaj šteje dva. Ker Siddharte v tej kategoriji letos ni, CZD pa se nam niso zdeli tako naj naj, sploh pa ne za bend leta, smo z enajstimi glasovi nagrado za bend leta dali v roke zmagovacem letošnjega Vžiga: skupini Terra Folk!!!

Kako smo se odrezali, ali smo bili bolj alternativni od, oz. smo bili letos bolj main-stream od Bumerangov boste izvedeli jutri, če boste v preddverju Križank na ceremoniji Bumerang 2003 (po tem se bo v znak proslave zgodil še koncert ameriške skupine Queens Of The Stone Age), ali pa če boste v sredo prebrali ŽVPL.

Za Akademijo ŽVPL, Bumerange in (pozabljeni) kino Šiška.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Bumerangi pred Bumerangi - glasovanje Akademije ˙VPL - thumbnail

Bumerangi pred Bumerangi - glasovanje Akademije ˙VPL