v rubriki glasba:
.. / / / 21.08.2002

Hendrixova zažgana kitara naprodaj

Ena izmed zažganih kitar Jimija Hendrixa je naprodaj pri avkcijski hiši Cooper Owen. Ta kitara je bila kitara kasneje v lasti Franka Zappe, z njo pa je posnel tudi svoj leta 1976 izdani album Zoot Allures. Kitaro je Zappa dobil v roke od roadieja po Underground Pop festivalu v Hallandaleu na Floridi, misleč, da je ta tista, ki jo je zažgal na odru Miami Pop festivala leta 1968. Izklicna cena za oglenelo kitaro znamke Fender Stratocaster je med 350 in 400 tisoč funti.

Zappa je bil prepričan, da je prav ta kitara zgorela na Miami Pop festivalu, vendar se je izkazalo, da bi bila lahko kitara, ki jo prodaja avkcijska hiša Cooper Owen, tista, ki jo je Hendrix zažgal na prvem koncertu angleške turneje v londonskem klubu Astoria 31. marca 1967.

Caesar Glebbeek je leta 1997 v članku Strat Burning Down ugotovil, da je sežgano telo (body) te kitare res zgorelo leta 1967. Če je temu res tako ima kitara poleg visoke denare (nekaj manj kot 130 milijonov tolarjev), celo še višjo zgodovinsko vrednost, zaradi katere bo tudi denarna vrednost na koncu višja ...

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Hendrix in goreca kitara - thumbnail

Hendrix in goreca kitara