v rubriki glasba:
.. / / / 20.09.2004

Dabl F - Ipi

Ljubljanski rap dvojec Dabl F sem opazil na našem forumu, ko sta bralce in tudi nas novinarje opozorila, da sta izdala svoj prvi EP, ki sta ga preprosto in duhovito naslovila kar Ipi. S fantoma sem stopil v stik in kmalu me je v poštnem nabiralniku čakal njun izdelek.

In kdo sta Dabl F? Shockdoc Fras in Dbev Fat skrbita za besedila, ki jih seveda tudi zapojeta, pomembno vlogo pri nastajanju ploščka pa sta imela tudi Logik in Obry, ki sta skrbela za tehnične zadeve, v petih od šestih skladb pa sta imela tudi goste (WBR-a oziroma Obry-ja, Polly, Katjo in Pezzy-ja).

Njuna glasba je zelo preprosta, ponavadi ritem, na katerega vešče in tekoče pripenjata besedila spontanih rim, ki govorijo predvsem o Ljubljani, socialnem in družbenem okolju ter seveda o tem, kako in zakaj ustvarjata glasbo.

Izbruh in tudi ostale skladbe v vokalnem dopolnjevanju in prepletanju močno spomni na uveljavljena Murata & Josea, ima pa skladba prijeten funk naboj, Začut to ima odličen refren, zares pa pritegne skladba Lublana s Polly, ki lepo popestri vokalno zgradbo pesmi, hkrati pa ima skladba odlično besedilo o tisti bolj temni strani Ljubljane.

Vi ste smešni je nekoliko lahkotnejša, v njej pa gostuje Katja Štok (dobro poznana zaradi sodelovanja s Kosto v skladbi Na senčni strani mesta), besedilo pa na zanimiv način pripoveduje o ljudeh, ki se skrivajo in bojijo lastnih sanj.

Avtobiografska Dabl F poje o pomeni in namenu skupine - ustvarjati dobro glasbo in ostati iskren ter samosvoj, z odličnim besedilom pa začara tudi Muzko deli, kjer gostuje Pezzy, instrumentalno pa je v skladbi zanimivo slišati klavirske poudarke.

Že pred časom sem pisal, da v Sloveniji zadnja leta doživljamo pravi razcvet rap in hip-hop glasbe in da so tudi založbe vedno bolj naklonjene izdajanju plošč tovrstnega žanra in seveda je to pozitivno. Zaradi vse večje konkurence so vsi izvajalci prisiljeni k ustvarjanju vedno boljših izdelkov in tudi to je seveda predvsem pozitivno. Po Ljubljani in tudi drugih slovenskih mestih je skupin ali solistov, kot sta Dabl F še precej in le najboljšim bo uspelo priti tudi do izdaje konkretnega prvenca.

Dabl F dajeta poudarek besedilom in nekoliko manj glasbi, da bi pritegnila pozornost ne potrebujeta nešteto kletvic, njune rime so spontane, oba vokala razločna in jasna, besedila pa iskrena in tudi resnična oziroma doživeta. Skratka, v svoji glasbi imata vse tisto, kar je bistvo iskrenega rapa oziroma hip-hopa in če bosta nadaljevala po začrtani poti, uspeh zagotovo ne bo izostal.

Dabl F: Ipi
(leto izdaje 2004, promoizdaja Dabl F)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Dabl F - thumbnail

Dabl F