v rubriki glasba:
.. / / / 17.02.2005

Dobitniki glasbenih nagrad grammy 2005

Slovesnost ob 47. podelitvi glasbenih nagrad grammy v Los Angelesu je letos ukradel legendarni, a na žalost že pokojni R&B/soul izvajalec Ray Charles. Njegov zadnji projekt Genious Loves Company, si je tako prislužil pet od skupno osmih grammyjev.

Album, ki je izšel lansko leto (le dva meseca po njegovi smrti) sestavlja 12 skladb izvedenih v duetu z eminentnimi glasbenimi imeni kot so Elton John, Norah Jones, van Morrison, BB King in drugimi. Genij je tako odnesel priznanja v dveh od štirih najbolj prestižnih kategorij - album leta in posnetek leta (pesem Here We Go Again v duetu z Norah Jones).

Tretjo od najbolj opevanih kategorij, pesem leta, je z grammyjem zaznamoval John Mayer s skladbo Daughters z albuma Heavier Things, ki je bila okronana tudi v pop kategoriji kot najboljša izvedba moškega izvajalca. To je bil le eden od presenetljivih izidov letošnjih grammyjev, saj so glasbeni kritiki dajali roke v ogenj za svojevrstno mešanico hip hopa in rapa, ki ga na svojem albumu The College Dropout uveljavlja Kanye West. West je od desetih nominacij realiziral le tri nagrade, med drugim za rap album leta in najboljšo rap pesem leta Jesus Walks. Še eno od pomembnejših nagrad, ki naj bi jih osvojil predpodelitveni favorit West, pa so odnesli Maroon 5 kot najboljši novinci v letu 2004.

Alicia Keys, ki je prvo glasbeno točko večera zaključila s Rayevo Georgia On My Mind v emocionalno nabitem in vokalno strastnem duetu z Jamijem Foxxom, se je proslavila s štirimi nagradami (tudi za najboljši R&B album leta). Za izenačitev ženskega rekorda v številu grammyjev osvojenih v okviru ene podelitve, ki ga je na podelitvi pred dvema letoma postavila Norah Jones, ji je tako zmanjkal en sam gramofonski kipec. Enega svojih grammyjev - za najboljšo R&B vokalno izvedbo skupine ali dueta s pesmijo My Boo - si je Alicia razdelila z Usherjem, ki se je vpisal v klub izvajalcev s po tremi osvojenimi nagradami (poleg omenjenih še U2 in Norah Jones).

Rockovske vode je zaznamovala skupina U2 s singlom Vertigo ki je prejel priznanje tudi za najboljšo rock skladbo. Album How to Dismantle an Atomic Bomb, ki ga bo band promoviral na težko pričakovani vrtoglavi turneji, je izšel prepozno, da bi bil vključen med konkurenco na letošnji prireditvi, se bo pa zato potegoval za gramofonska priznanja prihodnje leto. U2 so nastopili tudi v živo in zapolnili kvoto emocionalnega naboja z izvedbo Sometimes You Can't Make It On Your Own, posvečeno Bonotovemu pokojnemu očetu. Žanrsko so letošnje nastope na grammyjih uravnotežili še Green Day (grammy za najboljši rock album American Idiot) in istoimensko nosilno skladbo, odigrano v živo.

Za ekstravaganco je poskrbel duet zakoncev Lopez-Anthony, ki sta prvič javno nastopila skupaj in zapela skladbo v španskem jeziku Escapemonos (v prevodu "pobegniva"). Glasbeni poznavalci so si ob marsikateri zgrešeni noti (organizatorji namreč tolerirajo zgolj in samo petje v živo) želeli, da bi se naslov skladbe tudi udejanil.

Posnetek skupinskega nastopa tropa megazvezdnikov (Bono, Stevie Wondre, Norah Jones, Steven Tyler, Tim McGraw, Brian Wislon, Alicia Keys in drugi), kjer so v svojem stilu ponudili pesem Beatlov Across the Universe, je iTunes začel prodajati v dobrodelne namene za žrtve cunamija v Aziji.

Zanimivost sta bila tudi dva grammyja, ki sta prejemnika nagrad končno odrešila čakanja na priznanje njunega dela. Eden je šel v roke prej tolikokrat prezrtemu Rodu Stewartu in njegovemu albumu Stardust...The Great American Songbook Vol. III, drugi pa Brianu Wilsonu, nekdanjemu vodji legendarne skupine Beach Boys, za najboljšo rock instrumentalno izvedbo s pesmijo Mrs. O'Leary's Cow. Na svoj račun je prišla še Britney Spears s svojim prvim grammyjem, dobljenim v kategoriji na najboljši plesni posnetek Toxic. Nagradili pa so tudi življenjsko delo skupine Led Zeppelin.

Letošnje grammyje je suvereno začela in sklenila Queen Latifah, zaznamovalo pa jih je več kot 100 kategorij, ki naj bi odražale svetovne glasbene trende in žanrske tendence. Mnogi se tako sprašujejo, ali nagrade v tako razdrobljenih kategorijah sploh še podeljujejo status najboljšega znotraj določenega žanra, saj tako obsežna fragmentacija kategorij ne prispeva k vrednosti posamezne nagrade. Vsekakor pa glasbene nagrade grammy še vedno vsako leto ustoličijo enega ali več izvajalcev upoštevajoč bolj njihovo kvaliteto kot pa njihovo trenutno popularnost, čeprav se ta dva aspekta v večih primerih ne izključujeta.

Maruša Grah

Ray Charles - Genius loves company - thumbnail

Ray Charles - Genius loves company