v rubriki glasba:
.. / / / 14.08.2001

Konec kopiranja z ripanjem

Velike glasbene založniške hiše napovedujejo novo, tokrat dokončno zaušnico vsem, ki znamo nelegalno kopirati. Postopki, ki so znani večini in s katerimi je moč z legalnega audio dela v praktično vsak PC "zripati" glasbeno vsebino, bodo postali del zgodovine, takoj ko bodo na trgu kopije glasbenih del - z napako, ali bolje, napakco.

Metoda, s katero si založniki prizadevajo ustaviti za njih pogubno prepisovanje, temelji na uvajanju malih nakapk v zapise, ki jih občutljivejši CD playerji v računalnikih ne bodo prenesli in tako bo med priljubljenega športa med pirati (za vedno???) konec.

Tehnično novotarija, ki jo "velikih šest" (Sony, Universal, BMG, Warner Bros. in Virgin) uvaja v sodelovanju s strokovnjaki iz podjetij Sunnyvale, Marcovision Corp. in Midbar, naj bi se v praksi sporvedla v kratkem.

Edini pomislek, ki ga še imajo snovalci, pa je ta, da bi zaradi načrtno vgrajenih erorrizmov lahko prišlo do napak pri predvajanju glasbe tudi z povsem navadnih CD-playerjev. V tem, za potrošnika, izjemno nelagodnem položaju, pa se bo lahko izkazalo, da morate prav vi zamenjati svojo domačo CD komponento, čeravno sploh ne veste (no, ja) za kaj gre!

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Bo CD-RW-jem odzvonilo? - thumbnail

Bo CD-RW-jem odzvonilo?