v rubriki glasba:
.. / / / 27.11.2004

Elemental - Male stvari

Glasbeni trend, da hip-hop ni več le polaganje in to čim hitrejše polaganje rim na umetno instrumentalno podlago, se je začel seliti tudi v naše kraje in k našim sosedom. Elemental, ki so bili v svojem nastanku leta 1998 trio, so se v zadnjem času razširili na sedemčlanski glasbeni kolektiv, ki glasbo igra v živo...

Skupina Elemental je konec prejšnjega meseca izdala svojo tretjo ploščo Male stvari in kljub temu, da se večina pozornosti še vedno namenja Luki Traliću - Shotu (pevec, avtor glasbe, producent in tonski tehnik) in pevki Mireli Priselac - Remi (ob glavnem vokalu je napisala večino besedil), plošča ne bi bila tako zanimiva brez spremljevalne pevke Merime, odličnega kitarista Erola Zejnilovića, klaviaturista Dinka, basista Matije in zelo jazzovskega bobnarja Tina.

Elemental glasbeno ponudijo veliko funka, jazza, soula, r'n'b-ja in nekaj malega popa, zaradi katerega gredo skladbe zares lepo v uho, v pevskem smislu pa bolj ali manj slišimo hip-hop, čeprav obe pevki pogosto spleteta čudovito vokalno mrežo soula, v katerem se lahko napajajo ušesa še tako zahtevnega poslušalca.

Na plošči Male stvari je dvanajst skladb, dve - Napokon! in Romantika sta pri naših sosedih že postali uspešnici, na koncu pa nas čaka zares zanimiv "bonus track" - Materijalist, ki ima sprva zaradi tolkal zelo latino navdih, kasneje pa se vam ob poslušanju zdi, da ste na kakšnem idilične otočku sredi Karibov.

Prav vsaka skladba ima svojo zgodbo in zanimivo dogajanje in tako poslušalcu med poslušanjem ne postane dolgčas, saj zasedba preseneti s kakšnim ritmičnim prelomom ali pa virtuoznim prehodom, vse skupaj pa krasijo pogosti vokalni prepleti, naj bo med obema ženskima vokaloma ali med moškim in ženskim vokalom.

Živo odigrani instrumenti imajo svoj čar in glasbi vnesejo dušo in tudi širino, podoben primer so ravno tako hrvaški TBF s ploščo Maxon Universal in recimo nastopi Eda Maajke, kjer ga spremlja band. Elemental so tem vzorom sledili in ustvarili zanimivo in zelo razgibano ploščo, ki jo je veliko veselje poslušati. Znova in znova.

Elemental: Male stvari
(leto izdaje 2004, založba Menart)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.