v rubriki glasba:
.. / / / 23.11.2003

Naj album vseh časov je ...

Revija Rolling Stone je izbrala 500 najboljših albumov vseh časov, prvi med njimi pa je leta 1967 izdani album Beatlov Sgt Pepper`s Lonely Hearts Club band. Zanimivo je, da album ni edini album Beatlov med najboljšimi desetimi - celo še trije so tu. Na drugem mestu so se znašli Beach Boys s Pet Sounds, na tretjem pa spet Beatli in njihov album Revlover.

Na četrtem mestu se je znašel Highway 61 Revisited Boba Dylana, potem spet Beatlesi in album Rubber Soul, na šestem mestu je Marvin Gaye in njegov What's Going On, na sedmem pa edini album Rolling Stonesov v "top 10" ... Exile on Main Street. Na osmem mestu so se znašli The Clash in London Calling, na devetem je drugi album Boba Dylana Blonde on Blonde in na desetem beli album Beatlesov.

Zanimivo je, da so izvajalci in albumi novejših glasbenikov skoraj izvzeti, od predstavnikov moderne garde so na 17. mestu prvi Nirvana (Nevermind), drugi novejši izdelek je It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back Public Enemyev iz leta 1988 in to na 48. mestu. Na 61. mestu najdemo Appetite for Destruction - Guns n' Roses, pa kakšne U2je še srečate v top 100, to pa je po večini od "modernejše" godbe vse.

To pomeni, da dobre muzike ni več, ali da se 273 glasbenikov, kritikov, rock zgodovinarjev in fanov zagledanih v daljna sedemdeseta??? Celoten seznam si lahko ogledate na RollingStone.com, o tem kaj pa je z novo glasbo pa presodite sami!

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

500 greatest albums of all time - thumbnail

500 greatest albums of all time