v rubriki glasba:
.. / / / 17.02.2004

EMA 2004 ali polom favoritov

V preteklih štirinajstih dneh se je vesoljna Slovenija spraševala, ali bomo izbirali najboljšo popevko ali najboljši, najlepši in največji dekolte, ki nas bo zastopal na tekmovanju za Pesem Evrovizije 2004 v Turčiji. Favoritinji sta bili pravzaprav le dve - Rebeka Dremelj in Natalija Verboten, slednja je velja za absolutno favoritinjo. A kot že tolikokrat, se tudi tokrat vse ni izšlo po pričakovanjih!

Letošnja EMA je bila močno razvlečena, saj je bilo potrebno "trpeti" ob štirih predizborih in nato še enkrat "trpeti" v finalnem izboru, kjer smo imeli čast slišati le šestnajst najboljših. Kot že tolikokrat, sem se seveda tudi tokrat vprašal, kako zelo slabe, obupne in bedne so bile šele tiste, ki niso prišle niti do predizbora.

Natalija Verboten je v predizboru suvereno pometla s konkurenco, saj je kot edina dobila prek deset tisoč glasov. Pesem je bila spevna, odpeta v angleškem jeziku, skratka - tipičen evrovizijski zmazek. Oprostite, evrovizijska uspešnica. Da je skladba v resnici bolj tako-tako so opazili le redki, saj je večina skoraj hipnotizirano strmela v Natalijin dekolte. Se še spomnite lanskega komentarja in poskočnih dvojčic Karmen Stavec?!

Podobno drzna, čeravno mnogo bolj skromno obdarjena je bila tudi nekdanja slovenska miss Rebeka Dremelj, ki je imela tudi skladbo zelo podobno svoji, po pričakovanjih edini nasprotnici. Skratka, nič posebnega oziroma že ničkolikokrat slišanega.

Osebno so me navdušile Rožmarinke z instrumentalno skladbo Kliše, ki je bila na sicer precej moderno podlago odigrana na različna godala. Genialna ideja ? z instrumentalno skladbo na Pesem Evrovizije, da nam in drugim ni treba poslušati neumnosti in nasilnih rim.

No, finalni izbor. Šestnajst nastopajočih, seštevek televotinga in domnevno strokovne žirije bo dal tri najboljše, ki se bodo še enkrat pomerile za veliko zmago. Po televotingu so bile na vrhu Natalija Verboten, Platin in pa Alya. Platin resnično nemogoča in Alya podobno kot lani preveč moderna.

Svoje je opravila še strokovna žirija, največ točk podelila Rožmarinkam, druga sta bila Platin, tretja pa predvidljiva Monika Pučelj. Natalija nič s strani žirije, Rebeka je štirim točkam televotinga lahko prištela, hm... okroglo ničlo.

Totalni luzerji ? zgrešeni Prava stvar, še vedno in vedno bolj bedasti Marijan Novina ter Damijana Godnič, ki je imela dosežek kariere sodelovanje v eni od oddaj Maria Galuniča. Brez osvojene točke!

Najboljše tri ? Platin, Rožmarinke in Alya. Obetal se je izenačen dvoboj, vse tri udeleženke pa več kot presenetljive. Znova televoting in zgodilo se je tisto, kar se je še pred nekaj dnevi in urami zdelo nemogoče in naravnost absurdno. Zmaga dua Platin!!!

Grozno shujšana in brez prepričljivega glasu Diana Lečnik in bolj okrasek, pa še to bolj cenen, kot kaj drugega Simon Gomilšek. Da, tudi skladba Stay forever je tipično evrovizijsko s?.. Oprostite izrazu, vendar se človeku utrne solza ob poslušanju teh umotvorov in z bolečino se lahko spomnimo enkratnih skladb iz šestdesetih in sedemdesetih let, ko je imela glasba še svoj pomen in smisel.

Zanimivo je, da sta Platin na prvem predizboru, kjer sta sicer slavila, na televotingu zbrala še ne sedem tisoč glasov, tokrat pa je na njun račun prispelo več kot enaintrideset tisoč glasov. Moč je prebrati, da v velikem finalu linija za Rožmarinke ni delala, da gre znova za kuhinjo Miše Molk in kupovanje TV ratinga? Zanimive pa so tudi govoric, da je zmago dua Platin kupil vplivni gospod Z.J. in da je bilo vse že znano pred dvema mesecema. Resnica bo seveda še enkrat več ostala skrita.

Mnogi že zahtevajo razveljavitev tekmovanja, vendar iz te moke najbrž ne bo kruha. Sprijazniti se bomo morali, da nas bodo pred vesoljno Evropo še enkrat več zastopali in smešili čudno žvrgoleči vrabčki in da se podobno kot pri Viliju Resniku, Tanji Ribič, Karmen Stavec in ostalih ne moremo nadejati vidnejše uvrstitve. Uvrstitev v finale bo ne le uspeh, temveč dosežek.

Lanska šala o Heleni in Hajniju Blagnetu se je skoraj uresničila, saj Platin delujeta podobno nemogoče in neposlušljivo, o sladkobnosti, plehkosti in še čem pa naslednje leto ali ob tekmovanju za Pesem Evrovizije. Že vnaprej iskreno sožalje vsem, ki boste zadevo spremljali!

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

EMA 04 - thumbnail

EMA 04