v rubriki glasba:
.. / / / 20.05.2001

Explicit Content iz ovitkov tudi na/v oglase

V zadnjem polletnem poročilu, ki ga Ameriška zvezna trgovinska komisija namenja Združenju ameriške diskografske industrije je bilo znova poudarjeno, da je slednja dolžna potrošnika vnaprej, torej tudi v oglaševalski akcijah obveščati o vsebini glasbenih izdaj. Priporočilo se seveda nanaša predvsem na razvpite nalepke, ki označujejo opolzkost in ofenzivnost besedil.

Preventivna opozorila staršem, da določeno glasbeno delo vključuje, uradno formulirano "nedvoumno ali jasno liriko", po navadi pristanejo na ovitkih vsaj vseh reperskih albumov. Ta paragraf sam po sebi ni sporen in ga bo Združenje glasbenih založnikov vsekakor upoštevalo. Presenetljiv pa je drugi del pridige, ki ad hoc dodaja tudi nujnost objave obvestila, da tako označenih izdelkov mladina do 17. leta naj ne bi smela kupovati. Se pravi, končna posledica bi bila, da bi na plakatu ali v tv oglasu za večino hip-hop albumov prisalo, da so "tu zbrana besedila opolzka" in še to "da naj mladež tega ne kupuje". Zadnji navedek na se lahko kasenje razvije celo do stopnje, ko bo, najprej zaželjeno, nato pa še povsem nelegalno porodajanje teh vsebin mladim pod 17.

Pričakovati je da bo na ta paket določil Senatni odbor v nadaljevanju obesil še kakšen nov, lahko tudi manj pričakovani restriktivni ukrep ali več njih, kar bo lahko v znatni meri spremenilo sedanji položaj. Po črnem scenariju naj bi bila svoboda govora v fonogramskem formatu kaj kmalu getoizirana, vprašanje pa je le, v kako totalitarni obliki.

Ameriška ali pa v tem primeru kavbojska novodobna moralna čistka se je na tem področju torej šele začela.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Parental advisory: Bush is in tha haus - thumbnail

Parental advisory: Bush is in tha haus