v rubriki glasba:
.. / / / 14.01.2002

Starsailor: Love Is Here

James Walsh, frontman novega britanskega alter odkritja s svojim jokajoče-turbulentnim glasom izpoveduje lirične, ponekod celo epske razsežnosti lastne ljubezenske in socialne izkušnje ter tako izpodbija, kot sam pravi, ubijajoče cinčno naravnanost x/y generacije.

Prešerno mladi, torej komaj okoli 20 let stari magi nove ere, locirani v glasbeno bogatem SV delu Velike Britanije, so svojo koncertno deviškost izgubili šele aprila 2001. Uspešnost so izpričali s takojšnjim podpisanjem pogodbe z EMI ter launčanjem na MTV ekrane.

Klasično britansko-evropski zvok akustičnih kitar in bogat zvok klaviatur (ki pred kitarami celo prednjači), kombiniran s poredkimi elektro rifi in oplemeniten celo z bristolskim zvokom v oblake zavitih Portisheadov.

Svetobolje ali svetožalje bi bila najbolj primerna pridevnika, ko skušamo okarakterizirati njihov celoten glasbeni izraz, merjen tako v aranžmaju kot v lirični komponenti. Tie Up My Hands otvori album z blagozvočno kesajočimi verzi - saj veste: ne morem te ljubiti, "ker imam zvezane roke". Nadaljuje s Poor Misguided Fool, s hitrejšim ritmom in udarnim napevom.

Njihov tretji single Alcoholic, ki jokajoče in naturalistično ogradi usodo alkoholičarske subkulture, ki bi ji lahko rekli tudi "slovenska". Vse skupaj taktično izpelje še v eno "kao-trpljenje-mladega-Wertherja-varianto Lullaby ter sorodno Way to Fall. Fever, pa ne tista od Kyle, eksplodira v sredini albuma in je vredna poslušanja.

Naslovna Love Is Here redefinira izvoren melanholični zvok in ga oplemeniti z optimistično- hipaškimi napevi alias ljubezen je vse okoli nas. Vredno bi bilo omeniti še Good Souls, ki v veselejšem tonu napovedujejo iztek plate.

Enajst komadov, lično zapakiranih v že omenjeno akustično zvočno kuliso zahteva pozorno poslušanje in obenem zaradi svoje narave ne obremenjuje kognitivno-motoričnih aktivnosti, ki bi si jih naključni konzument poželel. Mučna je le skoraj 13 minutna tišina med predzadnjim in zadnjim glasbenim sladkorčkom. Nič slabega. Tudi Velevet Underground so počeli takisto.

Starsailor: Love Is Here
(leto izdaje 2001, založba EMI, distribucija Dallas records)
Ocena: 5

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Starsailor - thumbnail

Starsailor