v rubriki glasba:
.. / / / 16.11.2004

Queen On fire - Live at the Bowl

Zasedba Queen kljub temu, da je njihov karizmatični pevec Freddie Mercury umrl pred trinajstimi leti, še vedno živi v srcih oboževalcih, ki imajo sedaj ogromno priložnosti slišati in videti številne koncertne posnetke, kjer so Queen zares blesteli.

V času izdaje albuma Hot Space, ki je tisti čas pomenil veliko prelomnico v zvoku Queen, saj so se nekoliko obrnili tudi k funku in vnesli nekaj sintetičnih vložkov, se je skupina odpravila na dolgo svetovno turnejo in na dvojnem DVD-ju Live at the Bowl boste na prvi našli celoten posnetek nastopa v Milton Keynes Bowl, ki se je zgodil petega junija 1982.

V prvi polovici koncerta je tako moč uživati v nekaterih bolj (Play this game, Somebody to love, Now I'm here, Love of my life, Save me) in manj (Action this day, Staying power, Dragon attack, Back chat) znanih pesmih, po kitarskem solo vložku Briana Maya pa je pravzaprav moč uživati v vseh največjih uspešnicah skupine, ki so tedaj zvenele sveže in odlično in prav nič drugače ni danes, dvajset let kasneje.

No, druga plošča ponuja nekaj odlomkov s koncertov v Tokiju (novembra '82) in na Dunaju (maja '82), kjer pa močno pešata tako zvok kot slika, čeprav sodeč po videnem navdušenju obiskovalcev obeh koncertov v živo tega ni bilo čutiti.

Ravno tako pa so zanimivi intervjuji, ki so bili posneti za odrom koncerta v Milton Keynesu z Brianom in Rogerjem Taylorjem (bobnarjem) in pa pred koncertom v Munchenu s Freddiejem oziroma znova z Brianom in Rogerjem.

Pripovedovali so o koncertni turneji, plošči Hot Space, desetletnici skupine in prihodnosti, razliki med koncerti in studijskim delom... V sicer kratkih, a zato zelo izčrpnih in zanimivih intervjujih je moč izvedeti marsikaj zanimivega o glasbenem svetu, kar je seveda aktualno še danes.

Ločeno od DVD izdaje, čeprav v istem času je izšel tudi dvojni CD Live at the Bowl, na katerem boste našli vseh petindvajset skladb in v knjižici tudi nekaj odličnih fotografij, prikrajšani pa boste za video posnetke, vendar nič ne de - skupino Queen je veselje gledati in / ali poslušati.

V DVD-ju oziroma CD-ju Live at the Bowl bodo lahko uživali vsi resnični Queen oboževalci in pa seveda tudi tisti, ki skupine ne poznajo najbolje ali jo šele spoznavajo. Pri zasedbi Queen je morda s spoznavanjem najbolje začeti pri živih posnetkih, saj so tisti čas veljali za neuničljivo živo skupino.

Queen: CD in DVD On fire: Live at the Bowl
(leto izdaje 2004, založba EMI, distribucija Dallas)

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Queen on fire - Live at the Bowl - thumbnail

Queen on fire - Live at the Bowl