v rubriki glasba:
.. / / / 23.02.2001

Grammy: in zmagovalci so ...

V sredo so v Los Angelesu že kar 43-tič podelili nagrade glasbene industrije Grammy. Največ kipcev so domov odnesli kontraverzni reper Eminem, seksi kauntrijašica Faith Hill, džez-rokerski duo Steely Dan in irski rokerji U2. Med presenečenji podelitve so vsekakor trije gramofončki za Steely Dan, ki sta za ploščo Two Aganst One dobila tudi nagrado za najboljšo ploščo in nagrada za najboljšega novinca/novinko, ki je pripadla nefavorizirani kauntrijašici Shelby Lynne.

Nominacije za Grammyje so razglasili 3. januarja letos, največ - pet - pa so jih dobile Destiny's Child (odnesle dve nagradi) in starosta repa Dr. Dre, ki si je prislužil dve nagradi. Večjih zmagovalcev, kot je bil recimo lanskoletni Santana ni bilo, po dva Grammya pa so dobili še: D'Angelo, Foo Fighters in B.B. King.

Madonna, ki je bila tudi med nastopajočimi, je za album Music nagrajen "le" z nagrado za najboljši v celoti posnet album (zviis). Največji poraženci pa so bili *NSync (hvala bobu ™), ki niso dobili niti ene nagrade. Na podelitvi, ki jo je prenašala televizija CBS so med drugim nastopili tudi zgornji poraženci, pa U2, Shelby Lynne skupaj s Sherly Crow, ... in na koncu ceremonije Eminem. Le ta je vsem dobro znanega Stan-a predstavil v duetu z Eltonom Johnom, vmes pa se je M&M sam cenzuriral, a mu je beseda "bitch" vseeno parkrat priletela iz ust.

Prireditev je vodil "stand up" komik Jon Stewart, ki je svoje delo opravil odlično (opazke, ki so letele na prav vsakega glasbenika so bile prav zabavne), za najbolj ekstravagantno obleko pa je tokrat namesto Jennifer Lopez (ki promovira svojo ploščo J.Lo v Avstraliji) dvignila temperaturo v dvorani Toni Braxton, ki je dobila nagrado za najboljšo r'n'b pesem.

Skratka... triinštirideseti Grammyi so za nami, polemike okoli podelitve nagrade za najboljši album pa bodo še burile časopisne kolumne. Eminem in njegov mentor Dr. Dre sta namreč zgrožena nad odločitvijo, da je NARAS (akademija 13.000 članov, ki odloča kdo bo dobil Grammya) nagrado podelil duetu Steely Dan, jaz se pa sprašujem zakaj se Eminemu kar naenkrat tako gre za te zlate gramofone, saj jih je še pred časom preziral ...

Mogoče pa je bil to njegov alter-ego Slim Shady?!

Vir: Grammy.com
Foto: (c) Reuter

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

U2 - thumbnail

U2