v rubriki glasba:
.. / / / 30.11.2001

In memoriam: Umrl Beatles George Harrison

Po poročanju agencije Associated Press je ponoči v bolnišnici v New Yorku za vedno zaspal George Harrison, solo kitarist skupine The Beatles, najslavnejše rock postave v zgodovini. George Harrison, ki se je rodil 25. februarja 1943 v Liverpoolu, je zadnjih nekaj let bolehal za rakom, ki se je prav letos razširil na nekaj vitalnih organov ter tako Georgeovo zdravstveno stanje v zadnjih mesecih izdatno poslabšalo.

George Harrison je kot solist izdal slab ducat albumov. Med temi je bil leta 1987 zelo uspešen Cloud Nine, s katerega se vsi gotovo spominjamo priredbe skladbe I Got My Mind Set On You. George je bil prvi Beatle, ki je po razpadu skupine izdal solo album, to je bil All Things Must Pass, ki pa je bil z nekaj novimi priredbami ob trideseti obletnici izdaje predstavil prav letos pomladi.

Za skupino The Beatles je spisal le peščico sklad, med temi pa je najlepša Here Comes The Sun, prav nič žlahtneja pa ni tudi While My Guitar Gently Weeps. George Harriosn je v svojih najboljših letih, to je v šestdesetih, veliko eksperimetiral. Bil je odličen kitarist, kot prvi znani zahodni glasbenik pa se je naučil igrati tudi znamenito indijsko brenkalo sitar.

Njegov najslavnejši avtorski song pa bo za vedno ostala čudovita gospelovska up-tempo balada My Sweet Lord.

George Harrison, počivaj v miru!ŽVPL

George Harrison - thumbnail

George Harrison