v rubriki glasba:
.. / / / 03.08.2001

MTV praznuje 20 let

Kako nas je presenečal MTV? Music Television ali Glasbena televizija nas je prvič in tudi najbolj presenetila ob svojem rojstvo, čeprav je bilo tudi to skrbno načrtovano. Potem nas MTV ni presenetil nikoli več. Kar zadeva njegovo ustaljeno formo, nikoli več.

Morda nas je v teh dveh desetletjih sem ter tja presenetil z vsebino, toda tudi to le pogojno. Bolj so nas presenetili MTV-jevi otroci ali tisti glasbeni izvajalci, ki jih ima MTV rad, in to tako zelo rad, da brez njih ne more več. Prav ti izbrani glasbeniki pa seveda zmorejo še manj ali pa sploh nič brez MTV-ja.. Ali pa jih brez televizijskega kabelskega programa, ki pretežno predvaja glasbene videospote, pač sploh ni.

Tehnologija je tista skrivnostna črta napredka, ki je ustoličila tudi MTV - svetovne korporacije v lasti Viacoma. Tako kot so nekoč-nekdaj in to kar naenkrat filmi postali barvni, tako je radio dobil svojo debelejšo in še bolj ratoborno sestrico. Ta se je v osemdesetih predvsem s kostumsko bogatijo razvila do abotne debelosti in stilnega preobilja, v devetdesetih pa se je anoreksično zreducirala na idejno bogate mini vizualije, ki še dandanes narekujejo estetske trende, pa naj ti nato zdaj vplivajo ne le na glasbo, pač pa tudi na modo, film, literaturo ipd.

Med te pa ne smemo šteti tiste prave MTV-jevske klasike, ki predstavlja glasbeni žanr posebne vrste. To je t.i. preboj "boybendov" iz začetka minule dekade. Lepi, lepi in še nekrat lepi, nato gibčni in še enkrat gibčni in šele nato malo, res malo, ali pa sploh ne muzikalični otroci so glavno MTV-jevo meso v tem trenutku.

MTV, ki ga gleda pretežno populacija med 12-im in 24-im letom, in to kar v 342 milijonih domovih po vsem svetu, je hudo resno zraščen tudi še z eno off-artistično disciplino. Oglaševanjem. Pa ne le zato, ker so glasbeniki in režiserji, ki so glavni ustvarjalni protagonisti Glasbene televizije nemalokrat (lahko) tudi kreativni pogon oglaševanja, ali pa zato ker so vsebina MTV-ja - spot in reklame - , pač pa zato, ker je MTV sam eno samo reklamno trobilo za glasbeno industrijo. Nimaš video spota - torej nisi glasbena zvezda, in to tudi nikoli ne boš postal, pa čeprav si (izjemen) glasbenik!

Vseeno pa - še enkrat. MTV so inovativni režiserji in med njimi gre posebej izpostaviti naslednje, vsi pa imajo v oklepaju, recimo ji, referenčno skupino, ki naj vas spomni na karkoli že ..: John Landis (Michael Jackson - Thirller), Julien Temple (Absolute Beginners), Michael Romaniek (Michael Jackson), Kevin Godley (opus Duran Duran, U2), Jonathan Demme (Bruce Springsteen), David Fincher (Madonna, Fight Club), Jean-Baptiste Mondino, Anton Corbijn (Depeche Mode), Spike Lee (Mo' Better Blues), Jonas Akerlund (Prodigy, Madonna), Vaughan Arnell (George Michael), Walter Stern (Prodigy, Madonna), Spike Jonze (Bjork, Chemical Bros., Being J.Malkovich), Michel Gondry (Massive Attack, Levi's, Bjork), Tony Kaye (Levi's), Pedro Romhanyi (Suede, Pulp), Chris Cunningham (Bjork, Aphex Twins), Doug Aitken (FatBoy Slim), Jonathan Glazer (Radiohead, tv reklame za Guinness), Hype Williams (Missy Elliott, Jay-Z), Little X (Donnell Jones, Destiny's Child, Foxy Brown), Paul Hunter (DMX, Busta Rhymes, Aaliyah) ...

No, MTV ... od leta 1987. obstaja tudi MTV Europe - je po napol zaigrani serijalki Real World (prvikrat na programu 1992. - kje je bil tedaj Big Brother?! ), risani seriji o Beavisu & Buttheadu in animirani nanizanki Celebrity Deathmatch in že dočakala lastno kataklizmo, saj je vse kar je zdaj vredno na njenih programih zreducirano v petkove večerne sessione, ki jih najbolje zaznamuje oddaja Jack Ass, dokumentarna serija impresij skejterskih hiper debilnosti, ki so po eni strani odlične, a realno gledano, največji debilizmi na planetu.

Slovenci in MTV so se prvikrat srečali v presečni množici pred petimi leti, ko je na TVS 2 vsakodnevno ob 19.30 pela polurna oddaja Videoring, ki se je pred dvema letoma razvila v Videospotnice. MTV nagrad Slovenci še nismo dobili, na največjem oglaševalskem festivalu v Cannesu pa v zadnjih 20-ih letih prav tako nismo prejeli niti ene. Kaj nas torej lahko spodbuja, da preziramo dandanšnji dolgčas na MTV-ju. Prav nič. Trdim, da moramo sedeti pri miru in pridno gledati. Ter se učiti. Pa bo (kaj iz nas!).

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

20 let MTV-ja - thumbnail

20 let MTV-ja