v rubriki glasba:
.. / / / 11.06.2001

Intervju: Apocalyptica

V torek, 12. junija bomo imeli priložnost slišati kako zvenijo štiri čela po "metalsko", ki slišijo na ime Apocalyptica, na koncertu skupaj z ljubljanskimi rockerji Siddharta. Mi pa smo se za vas pogovorajali s članom skupine Apocalyptica - Maxom Litjo, ki je v skupini (ne boste verjeli) čelist.

Pa začnimo. Namesto uvoda si lahko nekaj osnovnih informacij o bendu, članih, karieri in še čem preberete v napoved koncerta, jaz pa bom začel kar z intervjujem:

Od začetka ste prešli iz igranja predelav do igranja svojih lastnih skladb, je bila tranzicija težka ali pa je to bilo nekaj povsem enostavnega, evolucijskega.

Mislim, da je bilo to nekaj povsem normalnega. Začeli smo z povsem okornimi aranžmaji predelav predvsem za lastno zabavo, potem nadaljevali resno predelovati pesmi, sedaj pa pisati svoje lastne skladbe. Predvsem hočemo z vsakim albumom narediti korak naprej in še zmeraj ohraniti zadevo zanimivo tako za nas kot tudi za poslušalce. Problem pri igranju "coverjev" je predvsem v tem da si kreativno omejen saj moraš s čelom igrati stvari, ki niso bile napisane za čelo kitaro in s tem ne moreš izkoristiti vse moči, ki jo ima čelo. S pisanjem lastnih sklad to lahko storimo.

Začeli ste s predelavami Metalice in potem ste predelali malo morje znanih metal bendov po kratkem preletu pa sem opazil, da med temi bendi ni niti ene predelave AC/DC, ki je za nekatere pojem metala. Kako to?

(Smeh ...) Z našim bendom je zadeva pač taka, da smo inštrumentalna zasedba in potrebujemo določene melodije ki jih lahko igramo da je glasba še zanimiva in privlačna. Res je da so AC/DC legendaren bend in da imajo odličen komade pa vendar nas niso nikoli tako zelo vlekli. Mogoče ravno zato ker smo tako mladi in smo iskusili svojo metal fazo v osemdesetih ko je bila Metalica na višku moči.

Pri vseh glasbenih aranžmajih je podpisan Eicca Toppinen. Ali mogoče še kdo drug sodeluje pisanju oz. delanju aranžmajev?

Večina pesmi res piše Eicca, nekaj pa sem jih napisal tudi sam. Večinoma so bile to predelave Pantere, ki sicer niso nikoli prišle na albume in smo jih tu pa tam zaigrali na kakšnem koncertu. Na tej zadnji plošči, kjer so večinoma naše originalne kompozicije je vse napisal Eicca.

Na tem albumu ste dodali veliko drugih glasbil in zvokov poleg čel, ki jih prej niste uporabljali npr.: orkestreska tolkala, razne "elektronske zadeve", loope itd. Zakaj šele sedaj in ne prej?

Na začetku smo se pač tako počutili. Mogoče smo bili tudi malo "zaprti", morala so biti štiri čela in nič drugega. Sedaj pa pač bolj mislimo na to, kako se bo zadeva slišala na koncu in ne na to, da mora biti vsaka posamezna nota odigrana na čelo. Res je, da lahko ustvariš ogromen spekter glasbe s čelom pa vendar ni nujno, da je vse odigrano z njim. Za tolkala pa smo se odločili predvsem zato ker smo ugotovili, da nam manjka nekaj na ritmičnem podorčju. Seveda smo najprej poskusili z navadnimi bobni ter loopi pa vendar smo na koncu ugotovili, da orkestrska tolkal nekako najbolj ustrezajo našemu zvoku in verjetno bodo ti elementi ostali tudi v prihodnosti. Seveda pa to ni nujno, saj se bo verjetno pojavilo kar nekaj spremenb v aranžmajih, glasbi.

Spremembe??? Torej lahko pričakujemo Apocalyptico v drugačnih vodah, mogoče z več elektonskimi pomagali, ali pa mogoče pri predelavi kakšne druge skupine npr Prodigy?

(Smeh ...) Mogoče. Bomo videli, kaj nam bo prinesla prihodnost. Osnova bodo še vedno štiri čela.

Vsi vemo vaše navdušenje nad Metallico, metalom, seveda je tu še klasika. Ali so mogoče pri vas še kakšni drugi vplivi poleg očitnih.

Seveda, jaz npr. sem veliko poslušal Massive Atack in podobne bende zadeva pri Massive Attack ni tolko okoli glasbe kot okoli čustev emocij.

V Ljubljani igrate s Siddharto ali kaj veste o njih?

Da, slišal sem že za njih. To, da so neverjetno popularni in da igrajo neke vrste pop-rock. Kaj več od tega pa že skoraj ne ...

Ok, nekaj povsem drugega. Seks, droge in rock'n roll, žuranje in pitje raznih alkoholnih zvarkov?

No, verjetno ste slišali ogromno zgod o Fincih in njihovih zabavah, torej si lahko predstalvjate kako je to z nami (smeh)... Ko smo na turneji (igranje vsak dan, potovanje levo desno) nekako ne moreš žurati vsak dan, mogoče kdaj že, ne pa vedno. Težko pa bi rekel da živimo rokenrol lajf ...

Pogovor se je počasi zaključil, z Maxom sva si zaželela na svidenje in na snidenje v Ljubljani, mogoče naj omenim le še to, da je povedal še to, da naj bi Siddharta igrali pred njimi in da se koncerta res veseli. No, veselimo se ga tudi mi, na svidenje jutri na koncertu Siddharte in Apocalyptice v Križankah.

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Apocalyptica v zivo - thumbnail

Apocalyptica v zivo