v rubriki glasba:
.. / / / 27.04.2005 21:50

Day Out - Retro Forte

Na zasedbo Day Out so me opozarjali številni plakati, ki so napovedovali izid njihovega prvenca Retro Forte, potem sem jih opazil na televiziji in seveda me ja zanimalo tudi, kakšna je cela plošča...

Mlado skupino sestavlja kar šest članov - pevec Andrej Vozlič, kitarista Maksimilijan Guček in Uroš Bregar, basist Darko Markovič, bobnar Jure Cotman in klaviaturistka Ana Bardorfer, sicer pa je pri snemanju sodelovalo še veliko, veliko glasbenikov. Rezultat vsega skupaj je dvanajst avtorskih skladb pod skupnim naslovom Retro Forte.

In kje začeti? Pred časom sem pisal, da se čas v slovenski glasbi deli na tistega pred in po Siddharti in mlade skupine, ki želijo uspeti v rock glasbi, ne vem zakaj, posnemajo Siddharto in pozabljajo, da je tisto, kar glasbo dela boljšo in zanimivo izvirnost. Seveda že zaradi Laibach vemo, da v glasbi ni prav nič izvirnega več in zato je morda še bolj zanimivo na izviren način prirediti neizvirno.

Izviren... tukaj skupini Day Out spodleti. Glasba energična, na trenutke umirjena in melanholična, zanimiv vokal in dobra spojenost vokala z glasbo. Vendar smo vse to že slišali - seveda pri Siddharti, slišali smo nekaj tega pri Anavrin in Bohem, druge mlade skupine najbrž stojijo v vrsti.

Tako zares izstopata pravzaprav le dve skladbi - Opium se začne kot klasičen rock z izvrstno interpretacijo, obilo energije in pravim heavy metalskim stopnjevanjem, izredno zanimiva pa je tudi skladba Nebo nad Bagdadom. Sicer preprost in lahkoten začetek, pa zelo udarno nadaljevanje. Skladba sicer močno spominja na Anavrin, tako da o izvirnosti ni govora, vendar ima nekaj tistega pravega, zanimivega.

Sicer pa slišimo veliko energije, izrazito vokalno interpretacijo, ki močno spominja na Tomija M., pa mogočne godalne aranžmaje in zborovke spremljevalne vokale, ki znova spomnijo na Siddharto. V besedilih ni včasih nobenega pravega smisla in vse skupaj zveni preveč znano in že prevečkrat slišano.

Day Out očitno vedo, kaj hočejo in imajo tudi znanje, a zanje bom rekel isto, kot sem rekel tudi za skupino Anavrin in potem doživel pravi pregon - veliko potenciala, dobrih zamisli, vendar manjka predvsem več izvirnosti in v njihovem primeru tudi prepričljivosti. Počakajmo na drugo ploščo!

Day Out: Retro Forte
(leto izdaje 2005, založba in distribucija Nika)
Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.