v rubriki glasba:
.. / / / 20.07.2001

Ol' Dirty Bastard spet v keho

Situacija: resno!. Znani reperski solist in član najbolj razvpite tople urbanih pesnikov Wu Tang Clan Russell Jones bolj znan kot Ol' Ditry Bastard je po pričakovanju dobil (dveletno) zaporno kazen. Jones, ki so ga v preteklosti večkrat dobili tudi med uživanjem raznovrstnih mamil, ob tem pa je bil vselej zelo navijaško - revolveraško razpoložen, si je oktobra lani in aprila letos privoščil posebno avanturo.

Začetek prestopniške zgodbe pa vseeno sega v leto 1999, ko je prirejal sočne štale in to na nekem križišču v New Jerseyju. Ugotovili so, da je tako obnašanje povzročilo konstantno uživanje cracka in še marsičesa. In naprej - čez dobro leto: ob nekajdnevnem pogojnem izpustu iz, recimo ji, poboljševalnice ali centra za odvajanje, je koj naskočil svoje preskrbovalce z opojnostmi. Pri tem ni mogel uiti budnim očesom prevzgojitvenih varuhov. Ti so za pobeglim pacientom poslali policijo, ta pa je povsem podžgala Bastardove pete in začel se je obskuren lov za razdraženim in popolnoma zmedenim zvezdnikom.

Po pričevanju gostov v enem od hitroprehranjevalnih postajališč v kalifornijski Pasadeni oktobra lani, naj bi Jones v begu poškodoval nekaj v bljižini parkiranih vozil in s tem povzročil tudi nemalo materialne škode. To, da je grozil tudi s praznim strelnim orožjem, tudi če ne omenjamo. Nadvse komičen in izrazito filmski prizor pa se je za Bastarda kaj kmalu končal, in to ne več v pravljično bolniški, pač pa enostavno v realistično jetniški sobi. Kljub temu je javnost šokiral z obiskom žura ob izidu zadnjega Wu Tang Albuma W decembra lani. Aprila letos pa je bil v Philadelphiji znova aretiran, čeravno bi se moral kulirati v mirni in spokojni Pasadeni - in to še enkrat s polnimi žepi substanc.

Ker se umetnik ni uklonil pravilom, so ga nagradili z bivakiranjem v arestu, v katerem bo moral po razsodbi sodišča premišljevati najmanj dve leti. Če pa si model v tem času ne bo domislil kaj posebej kompatibilnega s strogimi ameriškimi pravili, ki ljubiteljev narkotikov cepljene s sovraštvom do lepe vzgoje ter obenem gorečih nasprotnikov kesanja in prosjačenja miloščine tudi po tretjem ali pa četrtem resnem opozorilu, niti slučajno ne zagovarja, pa jih bo moral odsedeti štiri.

Vse skupaj je še kar velika štala. Namreč, izvedelo se je tudi, da so Jonesa dali na opazovanje, saj sumijo, da je v njem vedno več samodestruktivnega in kaj lahko bi se lahko zatekel tudi k samomoru. Sam trdi, da mu v arestu tako ali tako strežejo po življenju. Ne pozabimo še nekaj. Ol' Ditry Bastard je poročen že 16 let in ima tri otroke.

And now, back to business. Založba Elektra bo ob koncu avgusta izdala Bastardov "kao" best of z naslovom Free Ditry, prav tako bo nastopal na albumu svojega kolega RZA-ja digital Bullet, ki izide še teden dni pred tem. Sicer pa je Ol' Ditry ta čas aktualen kot sodelujoč na zelo dobro sprejeti kompilaciji Urban Renewal - Songs Of Phil Collins, na kateri se predstavlja s čudovito priredbo Collinsovega starega hitiča Sussuido.

Ol' Ditry Bastard je do sedaj izdal dva solistična albuma, zadnjega, glasbeno zelo domiselnega in pisanega Nigga Please pred dvema letoma.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Ol Dirty Bastard - thumbnail

Ol Dirty Bastard