v rubriki glasba:
.. / / / 17.11.2004

Iron Maiden - The Early Days

Skupina Iron Maiden je v svetu glasbe uradno prisotna že dobrih petindvajset let, sicer pa se je njihova pot začela že v drugi polovici sedemdesetih. In ker je četrt stoletja v zgodovini neke skupine zavidljiva doba, se je lepo ozreti nazaj in Iron Maiden so se odločili, da bodo za svoje oboževalce pripravili poseben pregled zgodovine.

Pred kratkim je tako izšel dvojni DVD z naslovom The Early Days - na prvem DVD-ju so zabeleženi trije koncerti, na drugem pa odličen dokumentarec, nekaj fotografij in multimedije, ki bo zagotovo navdušila vse zaprisežene Iron Maiden oboževalce.

Na prvi plošči si boste tako lahko ogledali polurni koncert Live at The Rainbow iz leta 1981, ko je v skupini pel še Paul Di'Anno, gre pa za sploh prvi koncertni video, glasba se je tedaj gibala med Black Sabbath in AC/DC, navdušijo pa odlične izvedbe skladb Transylvania, Phantom of the opera in pa zaključna Iron Maiden.

Leto kasneje je bil posnet koncert v Hammersmith Odeonu, ko je v skupini že pel Bruce Dickinson, precej pa se je spremenila tudi glasba - vse skupaj je bilo nekoliko hitrejše, bolj heavy, s sicer manj kitarskimi riffi, a večjo silovitostjo. Odziv občinstva je bil precej medel, pa čeprav bi morala med 22 Acaccia Avenue, Hallowed be thy name in Iron Maiden vladati prava norišnica. Na odru se pojavi tudi Eddie...

In nato skok leto naprej, zaključek World Piece turneje v Dortmundu, namesto Clivea Burra za bobni sedi Nicko McBrain, ki pa vsaj mene na tem posnetku ni povsem prepričal. Odziv občinstva je enkraten, glasba pa mnogo bolj zaprta in vedno bolj podrejena tudi odrskemu šovu, ki se je v naslednjih letih le še stopnjeval, a to je seveda že predmet naslednjih DVD-jev.

No, na drugem DVD-ju, ki je nekoliko bolj multimedijski, najdete tudi zanimive dokumentarne filme in videospote, ki jih je moč le redko videti - Women In Uniform, Run To The Hills, The Number Of The Beast, The Trooper in Flight Of Icarus, dva posnetka iz oddaje Top of the Pops, kjer so Iron Maiden v nasprotju s tradicijo oddaje igrali v živo in pa nekaj zanimivih posnetkov v sklopu predstavitve za Reading festival, kjer je moč videti tudi posnetke iz legendarni klubov Marquee in The Bandwagon.

In dokumentarec The Early Days, poldrugo uro, z izjavami vseh bivših in sedanjih članov Iron Maiden ter seveda o samem nastanku skupine, katere jedro in gibalo je bil in ostaja basist Steve Harris, ki je skupino osnoval leta 1976 in na prvem koncertu opazoval nič več kot osem ljudi pod odrom.

O skupini govorijo Steve Harris, Doug Sampson, Dennis Wilcock, Dave Murray, Paul Di'Anno, Derek Riggs (ki je ustvaril Eddieja), pa Neal Kay (ki je poskrbel, da so bili prvi posnetki skupine The Soundhouse Tapes slišani po britanskih klubih), managerja Rod Smallwood in Andy Taylor, Clive Burr, Dennis Stratton, Adrian Smith, producent Martin Birch, Bruce Dickinson in Nicko McBrain, slišali pa boste tudi obilo izjav naključnih obiskovalcev njihovih koncertov.

Vsa ta imena mnogim ne pomenijo veliko, drugi bodo v njih prepoznali bivše in sedanja člane Iron Maiden, ki so na prvih štirih ploščah - Iron Maiden, Killers, The Number Of The Beast in Piece Of Mind pustili neizbrisen pečat. Z vsakim posnetkom, ploščo, koncertom in koncertno turnejo so imeli Iron Maiden več in več zapriseženih oboževalcev, ki so imeli več koto dovolj tehtnih razlogov za čaščenje.

Nadaljevanje je seveda zgodovina, ki bo na DVD-jih dostopna v bližnji prihodnosti. DVD The Early Days je preprosto obvezen za vse Iron Maiden in heavy metal oboževalce, saj nudi odličen vpogled v zgodovino in začetke ene najpomembnejših, ne le heavy metal, temveč nasploh glasbenih zasedb v zgodovini glasbe.

Iron Maiden: DVD The Early Days
(leto izdaje 2004, založba EMI, distribucija Dallas)

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Iron Maiden - The Early Days - thumbnail

Iron Maiden - The Early Days