v rubriki glasba:
.. / / / 20.06.2004

Lačni Franz - Starši vaših radosti

Lačni Franz, skupina, ki je nastala pred 25 leti in svoj zadnji koncert odigrala pred desetimi leti, še danes ostaja v samem glasbenem vrhu, tako zaradi glasbe, besedil in tudi živih nastopov. In tisti, ki jih nis(m)o imeli nikoli priložnost videti v živo - plošča Starši vaših radosti poleg avdio posnetka vsebuje tudi DVD ploščo s posnetkom tega legendarnega koncerta iz leta 1994 iz njihovega domačega Maribora.

Posnetki, ki jih najdete na avdio plošči, so nastali na koncertih 24., 25. in 26. novembra 1994 v mariborskem ŠTUK-u, najdete jih lahko tudi na dvojni izdaji V živo, tukaj pa gre za izbor deset najboljših in zagotovo tudi najbolj znanih skladb iz repertoarja skupine.

Omeniti je treba seveda tudi postavo, ki je ustvarila posnetke - Zoran Predin (vokal), Milan Prislan (kitara), Zoran Stjepanovič (bas), Andrej Pintarič (bobni) in Mirko Kosi (klaviature). In da lahko to ploščo sploh kupite, so poskrbeli KUD Levi breg, ekskluzivni pokrovitelj Saint-Gobain Isover in pa založba Nika Records.

Slišali pa boste naslednje skladbe ? Tiha voda (tudi na DVD-ju), legendarno Mravljinčarji in čeladarji, ki je seveda odpeta ob izdatni podpori harmonike (ravno tako na DVD-ju), odlični izvedbi Na svoji strani in Naj ti poljub nariše ustnice (ne ene ne druge žal ni na DVD-ju).

Na sredini plošče najdete najbolj znano iz repertoarja ? Praslovan (ta je na DVD-ju), sledi Čustveno stanje mlade krave, druge največje slovenske živali (na DVD-ju je ne boste našli), pa hipnotična Čakaj me (zabeležena na DVD-ju), ponarodelo Zarjavele trobente (te spet žal ni na DVD-ju) in za zaključek še Gate na glavo in sporno Zdravljico (obe sta na DVD-ju).

Tisti, ki imate v svoji zbirko že dvojno V živo, boste mnoge skladbe seveda pogrešali, a pri skupini Lačni Franz je tako ali tako vsaka pesem lahko pogrešana, saj so ustvarili izjemen opus nepozabnih pesmi. In ko vse to poslušate, se šele lahko zaveste, zakaj je Zoran Predin začel "akcijo" Globoka grla...

No, kolikor se še nisem, naj se dotaknem še DVD-ja, na katerem boste poleg že omenjenih pesmi našli še Zanzibar ? Maribor, Vaterpolisti, Ne mi dihat za ovratnik, Mirno morje, Miki Maus, Štajerc in pa poslovilno Aleluja. Ob tem je moč prisluhniti tudi številnim zanimivim izjavam, ki so jih dajali obiskovalci koncerta.

Morda, morda, saj je bilo nekaj malega o tem že povedanega na tiskovni konferenci, si lahko v bližnji prihodnosti obetamo tudi kakšen koncert združenih Lačni Franz, kar bi bilo zares enkratno, saj človek ob poslušanju novih plošč Zorana Predina hitro ugotovi, da ima še vedno veliko povedati in če se bo znova preselil v nekoliko bolj klasične rock okvirje, ne bo prav nič narobe.

Prav nasprotno, slovenska rock glasba bo zopet dobila nekoga, ki mu ni le do izzivanja, ki je sposoben pritegniti množice brez spektakla in multireklamnih akcij, temveč je glasba tista, ki govori sama zase. To so Lačni Franz v svojih petnajstih letih vseskozi dokazovali in lahko smo veseli, da so nas ob 25. obletnici ustanovitve počastili s tem spomenikom časa.

Upajmo, da jim bodo morda sledili tudi Buldožer, pa Lovšinovi Pankrti, morda tudi Laibach in Videosex in še kdo. Vsekakor gre za spomenike, ki so ustvarjali slovensko glasbeno zgodovino in brez katerih mnogih skupin danes ne bi bilo oziroma ne bi bile tako dobre. Imeli so zelo dobre oziroma odlične vzornike?

Lačni Franz: Starši vaših radosti
(leto izdaje 2004, založba KUD Levi breg, distribucija Nika )
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Zoran Predin pred plakatom - thumbnail

Zoran Predin pred plakatom