v rubriki glasba:
.. / / / 01.11.2001

Jagger in Kravitz skupaj v ogenj

God Gave Me Everything bo naslov novega singla, medtem ko se bo novi album Micka Jaggerja imenoval Godess In The Doorway. Gre za njegovo prvo solo ploščo - izšla naj bi v novembru - po Wondering Spirit iz leta 1993. Njegov najtesnejši sodelavec pri tem projektu je bil Lenny Kravitz, ki pa je pravkar že objavil tudi svoj novi album Lenny - mimogrede, gre za prvo rockersko eksplozijo, ki pa zaradi precejšnje monotonije na žalost ne odmeva prav dolgo.

Res izjemen je le Battlefield Of Love, prvi komad na plati. Založba Virgin, ki skrbi za oba rockerja je imela nemalo težav pri marketinški strategiji za oba nova glasbena izdelka, saj so mnogi napovedovali, da se bosta na prodajnih policah vedla kanibalsko. Nesreča pa je bila še toliko večja, ker se je mudilo enemu in drugemu, to pa zato, ker ju je NARAS (cca. Ameriška Nacionalna Akademija glasbenih ustvarjalcev in znanstvenikov) spodbujala, naj javnosti ali pa trgu čim prej ponudita nove stvaritve, saj bosta le tako še prišla med kandidate za nagrado Grammy, ki jih bodo podeljevali februarja 2002.

Nastopiti je moral kompromis, ta pa je NARAS-ovo priznanje fomrata MP3, saj sta oba singla bila pravočasno objavljena na spletnih straneg enega in drugega solista, v oktobru pa dejansko še nista bila dosegljiva v prosti prodaji, kar je pogoj za možno Grammyjevsko kandidaturo.

Veliko analitikov to potezo Glasbene akademije razume kot nesporno priznanje novih medijev oz. formatov ali nosilcev zvoka, kar lahko v nadaljevanju vpliva tudi na razvoj dogodkov na, recimo ji, okoli-napsterski sceni, torej o usodi strežnikov za izmenjavo glasbenih datotek. Za dodatno analizo torej ostaja, zaakaj se je NARAS uklonil.

Zato, ker je pravih rockovskih izdaj v zadnjem času silovito malo, dobrih rockovskih pa sploh ne, to pa skoraj pomeni, da je bil blizu Grammyja tudi kakšen nebodigatreba outsider. Bolje je tako, saj bosta tako Jagger kot Kravitz prav gotovo tudi nastopila na podelitvi. Bomo videli.

Domen Rožič

Lenny od blizu - thumbnail

Lenny od blizu