v rubriki glasba:
.. / / / 18.04.2001

Leteči potepuhi: Sveža jajca

Leteči potepuhi so tisti biciklisti, ki so peli blues, ko jim je šlo vse narobe, ker so vseskozi vedeli, da je življenje kot kurja lojtra - kratek in posran. Potepuško revolucijo so začeli leta '95 s prvo ploščo Izguba časa in denarja, manj uspešno nadaljevali dve leti kasneje (Ljubezen na prvi pogled, 97), letos pozimi pa je izšla tretja plošča z "odkritosrčnim" naslovom Sveža jajca.

V šestih letih, odkar je za Potepuhe slišala svetovna šentflorjanska javnost se je v vrstah potepuhov marsikaj spremenilo. Po prvem albumu sta se poslovila brata Ogrin (klaviaturist Marko in bobnar Matjaž), po drugem pa pevec in orgličar Klemen Tičar. Kljub temu se Jožef Sečnik in Dejan Došlo nista vrgla koruze v puško in lani s kopico vrhunskih glasbenih gostov začela pripravljati material za novo ploščo.

Tako so na albumu poleg Potepuhov sodelovali še violinist Bojan Cvetrežnik, klaviaturist Davor Klarič, orgličar Zdenko Cotič, klarinetist Boštjan Gombač, harmonikar Drago Ivanuša, kitarist Žarko Živkovič, bobnarji Roman Ratej, Gašper Bertoncelj, Matjaž Ogrin, plejada back-vokalistov in še kdo (spisek "hudcev" je res dolg). Glavna vokala sta si razdelila edina originalna člana zasedbe Dejan in Jožef, ki sta tudi avtorja glasbe in besedil. Album sta producirala Žare Pak in Jožef Sečnik.

Za dva singla Jedrt in Kurja lojtra so že posneli dva videospota, ki sta se uspešno vrtela, oz. se še vrtita na televizijskih postajah, pričakujemo pa lahko še kakšen spot, poleg zgoraj omenjenih singlov je bil uspešen (in predvsem na radiu slišan) Zlatku Zahoviču posvečen ZZ Top.

Potepuhom je kar dobro uspelo zmešati jajca, saj na albumu kar mrgoli vseh mogočih zvrsti: od rocka in countrya, preko disco poizkusov in metalskih vložkov do sentimentalnih balad. Besedila pesmi so zabavna , duhovita, tu in tam pikra, včasih pa že prav patetična (namenoma ali ne, to je zdaj vprašanje?). Tako se zdi se, da je plošča ena sama satira, zajebancija in da sploh nima ne repa ne glave, petelina za ploščo pa so fantje tako ali tako že dobili - na ovitku plošče :-)

Kako so Leteči potepuhi slišati v živo bomo lahko preverili ta petek, 20. aprila v ljubljanskem klubu Hound Dog po 22 uri. Poleg novih bodo odigrali tudi nekaj zimzelenih hitov tipa Bicikl, če bo z njimi ekipa filma Zadnja večerja pa preverite kar sami!!!

Leteči potepuhi: Sveža jajca
(leto izdaje: 2001; založba Kif Kif; distribucija Menart) so si za konfuzno a vseeno solidno glasbeno stvaritev zaslužili dve črki in pol, ker pa imamo samo štiri črke (ocene) sem zaradi ZZ Top, Jedrt in Kurje lojtre (slednji sta na cedeju tudi kot videa v .avi obliki) oceno zaokrožil na gor.
Ocena: 4

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Ovitek plosce Sveza jajca - thumbnail

Ovitek plosce Sveza jajca