v rubriki glasba:
.. / / / 18.06.2001

Jinx na začetku nove avanture

Najboljša in tudi najbolj prikupna hrvaška pop skupina Jinx je izdala novi album z naslovom Avantura počinje. Kljub temu, da gre za nesramežljiv pop izaz z nekaj več karakterne vsebine, pevka Yaya na lahkotno zbadljive očtike odgovarja: "Mi nismo pop projekt tipa Spice Girls ali nekaj podbobnega, sploh ne. Mi prišli iz garaže, pop glasbo smo začeli ustvarjati po lastnih načelih, in tako delujemo še dandanes. Naklučje pa je hotelo, da ima ta glasba zabaven in vesel značaj ter da je mainstream. Tega se zavedamo in si nenazadnje to zares tudi želimo".

"Rakurz", ki ga tudi na četrti plošči Jinx, je rafiniran retro opatijsko/sanremovski popevkarski obazec, zelo sofisticirano zlit z dediščino acid-jazz booma iz začetka devetdesetih, ki tako vključuje najprej funky groove, nekaj latino navdiha in še marsikaj sočnega in sončnega. Plošča Avantura počinje pa je vseeno vsaj pol koraka bližje umiritvi vročekrvnih strasti iz prejšnje nasloveljene Pompeji - Ljetna ploča katastrofe.

Očitno je, da Jinx kakšne radikalne preobrazbe tako ne načrtujejo in torej ostajajo prijazni za vse poslušalske profile ter uporabni v vseh, ne le poletnih vremenskih pogojih. In še šef skupine, kitarist in glavni avtor Coco Mosquito o povprečnih privržencih skupine Jinx: "Naš fan je tisti, ki naj razume, ali pa nas tudi ne razume, a smo mu nekako simpatični in smo mu všeč. To je naš privrženec. Toda, kaj je ta prebral, kaj ve in kaj je videl, to pa ne vemo." In zato dodajamo manjkajoče.

Vsekakor je ta nekaj več knjig le prebral, nekaj je tudi prepotoval in nekaj več pa le razume. Starosti razred je tisti med 18 in 38 let. Simpatije do Jinxov lahko tako grejete vsi, ki se ujamete v ta sklop še naprej. Po napovedih naj bi Jinx ob koncu leta izdali tudi koncertni album.

Matjaž Ambrožič - avatar

Matjaž Ambrožič

Zunanji dopisnik ŽVPL, ki je od 07.05.2000 na ŽVPL-u skupaj objavil 63 člankov.

Yaya - thumbnail

Yaya