v rubriki glasba:
.. / / / 18.10.2004

John Fogerty - Deja Vu (All Over Again)

O Johnu Fogertyju sem nekaj več napisal že pred tedni, ko sem recenziral ponovno izdajo plošče Premonition, tako bom le ponovil, da gre za člana legendarne zasedbe Creedence Cleartwater Revival in enega najboljših avtorjev v zgodovini rocka ...

In po sedmih letih je John Fogerty izdal novo studijsko ploščo, ki jo je naslovil Deja Vu (All Over Again) in po poslušanj skladb na plošči, se vam zares zazdi, kot bi vse skladbe nekoč že slišali, recimo v šestdesetih letih, ko je bil rock na vrhuncu. Skladbe tako zvenijo znano in hkrati izredno sveže!

Že Fogertyjeva matična zasedba CCR je slovela po spretnem prepletanju rocka z drugimi glasbenimi žanri in točno to ponuja Fogerty tudi na samostojni plošči - nekaj countryja ? Sugar-Sugar (In my life), I will walk with you, umazanega z boogijem prežetega bluesa v stilu Lynyrd Skynyrd v skladbah Wicked Old Witch in In the garden, Radar v uvodu nakaže nekaj funk potez, vendar postane kasneje čistokrvni rock, She's got baggage v refrenu spomni celo na Ramonese in njihov Blitzkrieg bop.

V skladbi Nobody's here anymore je Fogertyju na pomoč priskočil tudi Mark Knopfler in skladbi vtisnil svoj značaj oziroma Dire Straits značaj, ki ga v tako iskreni in spontani izvedbi žal ni moč zaslediti na njegovem zadnjem albumu Shangri-La. Hkrati gre za skladbo, kjer tudi besedilo pride nekoliko bolj do izraza, saj se lepše spoji z glasbo kot v ostalih skladbah.

Fogertyju je uspelo tisto, kar mnogim njegovim kolegom ni in sicer je stare in pogosto pozabljene glasbene žanre prenesel v 21. stoletje in jih na okusen način ponudil mlajšim in starejšim poslušalcem. Morda je glasba ohranila pečat šestdesetih in sedemdesetih tudi zato, ker je producentsko delo opravil kar sam Fogerty in glasba ne zveni preveč čisto in umetno, temveč starinsko (v pozitivnem pomenu besede) in iskreno.

John Fogerty: Deja Vu (All Over Again)
(leto izdaje 2004, založba Geffen, distribucija Multimedia)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.