v rubriki glasba:
.. / / / 01.03.2002

Kelis: Wanderland

Mainstreem časopisi so jo pred dvema letoma, po izidu njenega prvega albuma Kaleidoscope oklicali za najbolj svetel plamen v ženskem hip-hop-u. Kritiki so orgazmirali na album in so ji peli samo hvalo. Publika pa je tako in tako že od začetka prepevalo njen mega single Caught Out There. Kelis Rogers je postala prava funk pop-rock-soul sex diva, ki je potrebovala samo še odlični drugi album, ki bi potrdil vse zgoraj naštete besede.

Pa ji je uspelo? Nažalost, ne povsem. čeravno so za producentske stolčke sedli producentske super zvezde The Neptunes ter jim je z velikim kreativnim vložkom zraven pomagala tudi Kelis sama, je očitno šlo nekaj narobe. Prvo površinsko poslušanje ploščka resnično sproži prijeten občutek nekje v zatilju, ampak nažalost ostane samo pri tem. Ko malo podrgneš po površini in ko začneš lupiti plasti se ti zdi kot bi lupil čebulo. Odstranjuješ plast za plastjo, da na koncu ugotoviš da spodaj ni ničesar več.

Plošček se po Intru, takoj zapodi v prvi ne ravno posrečeni single Young, Fresh N' New, čeravno single in čeravno najbolj vrtena zadevica na vseh možnih "muzičkih" televizijah, ti komad pusti nekako čuden priokus. Bedne, povsem neinventivne kitare, ti povsem zaposlijo možgane in ko že silovito razmišljaš kateri od naši "kitarskih virtouzov" se je preselil na ono stran atlantika in poleg tega komada vsilil svoje znanje še pri komadu Perfect Day, ki je prav tako obupen kot Young, Fresh N' New.

Ti Kelis postreže z odlično bad boy potrošniško - nakupovalno poezijo v obliki komada Dady, potem je tukaj še udarni Digital world, ki vsekakor pokaže kakšne glasovne talente premore Kelis.

In nekako takšna je zgodba z Wanderland-om. Na eni strani ima nekaj odličnih komadov, ki ga na drugi strani zadušijo podpovrpečna "jajca". Plošček, nekako nezavedno bega in tava in daje občutek kot da bi polovico plate hotelo ugajati vsem niggrom iz geta, druga polovica pa vsem lepo vzgojenim punčkam.

Kelis: Wanderland
(leto izdaje 2001, založba Virgin Records, distribucija Dallas records)
Ocena: 3

Foto: www.kelis.com

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Kelis Wanderland - thumbnail

Kelis Wanderland