v rubriki glasba:
.. / / / 25.11.2004

Willie Nelson - It will always be

Willie Nelson je eden najpomembnejših izvajalcev v zgodovini country glasbe, ki pa ni bil nikoli omejen zgolj s country žanrom, temveč je vanj rad vpeljeval vplive swinga, rocka, popa, soula, gospela, jazza in še česa. In pri enainsedemdesetih je izdal novo ploščo It will always be...

Willie Nelson je svojo prvo ploščo Love and Pain izdal leta 1961, vendar je moral na zvezdniške trenutke slave počakati vse do sredine sedemdesetih in dobrih deset let je izdajal odlične plošče, jih redno predstavljal na koncertnih turnejah, se poizkusil tudi v filmu, zašel v težave z ameriško davkarijo in se v devetdesetih začel vračati - z vrsto "best of" izdaj, živih posnetkov in bolj redkimi studijskimi izdelki.

No, prišlo je novo tisočletje in nova plošča It will always be, na kateri je k sodelovanju pritegnil tudi Lucindo Williams in Norah Jones, ki je kar precej črpala tudi v Nelsonovem glasbenem izrazoslovju. Prav njun duet Dreams Come True, kjer gre za jazzy obarvan country, je brez dvoma ena najboljših pesmi na plošči, čeprav duet duet z Lucindo Williams Overtime - zasanjana country balada, ni veliko slabši ali pa bolj bluesovski duet s Paulo Nelson v skladbi Be That As It May.

Prepriča tudi naslovna skladba It Will Always Be, kjer v zelo klasičen country poseže harmonika, podobno je zgrajena tudi The Way You See Me, ki ima kljub vsemu nekaj več jazz prizvoka, I Didn't Come Here (And I Ain't Leavin') spomni na Lynyrd Skynyrd, My Broken Heart Belongs To You je zgrajen na prepletih kitar, Midnight Rider pa je znova odigrana v čistokrvnem boogie stilu, z orglicami in vokalno izredno bogato.

Glasba na plošči je zelo raznovrstna in izredno polna ter v nobenem trenutku poslušalca ne pahne v neko melanholijo ali monotono poslušanje brez pomena, temveč ves čas diha in ko je plošče konec, si je želite slišati znova. V primerjavi z mnogimi drugimi starejšimi in ostarelimi izvajalci, je Willie Nelson ustvaril zelo prepričljivo ploščo, zaradi katere lahko upamo, da bomo v prihodnosti od njega slišali še obilo dobro glasbe.

Willie Nelson: It Will Always Be
(leto izdaje 2004, založba Lost Highway, distribucija Multimedia)
Ocena: 4,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Willie Nelson - thumbnail

Willie Nelson