v rubriki glasba:
.. / / / 15.10.2004

Laibach - Anthems

Skupina Laibach je v slovenskem glasbenem prostoru vsekakor svojevrsten fenomen, saj jim je že v daljnih osemdesetih uspelo prodreti v tujino, podpisati pogodbo s tujo založbo, izdajati zanimive albume, s katerimi so ves čas dvigovali prah...

In tako je po številnih izdajah prišel čas tudi za zbirko skladb, ki so najbolj zaznamovale njihovo delovanje, ki so bile prepovedane oziroma zaradi katerih so bili prepovedani tudi Laibach. Na prvi polovici zbirke Anthems se nahaja sedemnajst skladb, med njimi tudi Final countdown, Alle gegen alle, God is God, In the army now, Sympathy for the devil, Leben heisst Leben, Geburt einer Nation (priredba One vision), pa Opus Dei, Država, Brat moj, Mama Leone in novejše Das Spiel ist aus in Tanz mit Laibach.

Vse po svoje posebne in zanimive, z raznoliko glasbeno spremljavo in svojevrstno interpretacijo in pogosto tudi priredbo besedil. In tista velika vrednost Laibach - pred deset in dvajsetimi leti so bila ta besedila sporna, ker so bila pred svojim časom in zato nerazumljena in mnogi se šele danes zavedajo, koliko grozečih napovedi je v njihovih starejših pesmih.

Na drugi plošči v zbirki Anthems boste našli štirinajst remiksov njihov skladb, ki so jih med drugimi ustvarili tudi Random Logic, Octex, iTurk in mnoga druga znana in priznana imena iz sveta elektronske glasbe, ki so jo s svojim pionirskim pristopom soustvarjali tudi Laibach.

V petek, ko smo se predstavniki medijev zbrali v knjižnici Vile Podrožnik, kjer sta bila na tiskovni konferenci poleg Janija Hvaleta in Dejana Kneza prisotna še Goran Lisica, direktor založbe Dallas in pa sam Daniel Miller, ustanovitelj založbe Mute Records, kjer Laibach že skoraj dvajset let izdajajo svoje plošče, smo se predvsem mlajši lahko prepričali, da so Laibach resnično institucija, kjer prav veliko stvari ni prepuščenih naključju.

Laibach so si že na začetku kariere zadali cilj podpisati za veliko, mednarodno založbi in tam izdajati plošče. Prav tako so že takrat načrtovali turneje po Evropi, čeprav niso vedeli, kako se to dela. Odločili so se, da bodo izvirno kopirali druge skladbe, saj v glasbi že dolgo časa ni bilo več izvirnosti. Laibach so skupina, ki imajo ozadje in ki imajo zgodbo, ki jo živijo in v katero brezpogojno verjamejo.

Zato ni presenetljivo, da se bodo odpravili na evropsko in nato tudi ameriško turnejo in da bodo v naslednjih treh letih izdali zbirko kar osmih DVD plošč, na katerih bo moč videti številne dokumentarne filme, koncertne posnetke, nastope v TV oddajah in še vrsto drugega neobjavljenega in neznanega materiala.

Poglavje zase je seveda tudi Himnično vino, ki so ga pripravili ob izdaji plošče Anthems, v kateri boste našli kar nekaj poglavij slovenske, jugoslovanske in svetovne glasbene zgodovine, ki jih morate poznati in obvladati in za katero je spremno besedo napisal sam Alexei Monroe (ki je napisal tudi knjigo o skupini Laibach Pluralni monolit: Laibach in NSK). Zatorej je nakup te plošče obvezen za vse!

Laibach: Anthems
(leto izdaje 2004, založba Mute, distribucija Dallas)
Ocena: 5

Foto (c) Matic Slapšak

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Laibach z znamenitim ozadjem - thumbnail

Laibach z znamenitim ozadjem