v rubriki glasba:
.. / / / 03.09.2003

Laibach znova napadajo

Najbolj prestižen in prepoznaven slovenski pop muzikaličen artikel, imenovan Laibach, se znova preprodaja po evropskem trgu. Glasbena in ideološka skupina, ki je osvojila celo New York osemdesetih let (govorimo o hudem razvratu), je dobesedno požegnala turnejo v rodnih Trbovljah. Izvorna ikonografija rudniških plavžev in socialistično-nacističnih režimov se je sprelevila v kritiko rimsko-katoliške cerkve.

Triindvajset let je minilo, odkar so se Laibach prvič predstavili z multimedijskim projektom v Trbovljah. Dve leti kasneje, leta 1982, so s svojim nastopom na Novem rocku pokasirali nekaj krvi, leta 1983 pa so bili deležni zgražanja.

Tedanja social-komunistična skupnost je nastop skupine Laibach dojemala kot grožnjo političnemu režimu. Pojavili so se oblečeni v uniforme, ki so zelo močno spominjale na vpoklicane vojake naci režimov. Kot je famozni Doktor Slavoj Žižek izjavil kasneje, so Laibach le izrabljali nacistično ikonografijo, da bi opozarjali na jugoslovanski social-realistični simptom; ali drugače povedano, izrabljali so nacistični jezik, da bi opozorili na napake Socialistično federativne republike Jugoslavije. Nacistične uniforme so bile le simptom opozarjanja.

Leta 1985 izdajo prvi album, ki zaradi, jasno, nacističnega imena Laibach = Ljubljana ni bil sprejet, na naslovnico pa je bil stiskan le simbol. Plošča izide pod založbo Škuc Ropot. Laibach izumijo simbol pred imenom mnogo let pred Princom (ups, Symbolom).

Leta 1987 izdajo album Opus Dei (božja dela) pri londonski založbi Cherry Red, kar je bržkone v taisti situaciji zelo ideološko in politično pohvalno. Slabe dve leti kasneje sledi Sympathy for the Devil.

Leta 1990 napada famozna desetletnica zasedbe z nastopom v termo elektrarni Trbovlje. Istega leta ustanovijo NSK State. NSK ali Neue Slowenische Kunst je umetniško-filozofski kolektiv, ki zavzema več interesnih sfer od likovne (Irwin group, ki je znana po upodabljanju rudniših in lovskih motivov, ki jih najdete v Moderni galeriji v Ljubljani), kot tudi znanstveno umentnostni projekt Dragana Živadinova, ki zavzema izstrelitev v vesolje, sledi Oddelek za napredno filozofijo in New Collection Studio.

Celotna NSK združba se je po strukturi zgledovala po jugoslovanski skupščini in je kot taka predstavljala alegorijo njenega obstoja. Do leta 1991 so Laibach predstavljali profete ideološkega razvoja na našem koncu Evrope. Skozi umetniški izraz so kritizirali jugoslovanski socialistčno-zatohli režim. Leta 1991 se njihova prerokba o odcepitvi Slovenije uresniči.

S svetovno turnejo leta 1997 postanejo kultna zasedba. Leta 2000 celo prispevajo k kultnemu kultu- original sound track filma Blair Witch Project vsebuje komad Laibachov.

Po nekaj letnem predahu se skupina Laibach vrača. Spraševali smo se, kakšni strategijo bo ubrala, bo šla po poti ne-atraktivnega anti-jugoslovanskega upora, bo ubrala pot anti-Hollywood filmske produkcije, bo sesula novonastali slovenski politični režim?

Nekaj bodo storili, smo si rekli, in obrnili so se proti novemu tiranu, ki izpodžira slovensko svobodno izbiro- obrnili so se proti slovenski Rimsko katoliški cerkvi. Ob premierni otvoritvi novonastale zgoščenke Wat (We are Time) so se Laibach po skvoterskih standardih utaborili v cerkvi na Kumu.

Prečastiti ideolog NSK, Peter Mlakar, je na prižnici držal nenavadno pridigo, ki je menda vsebovala tudi besedo fuk, podaniki pa so si v nadomestilo za hostijo odpirali flaše s pirom in si na cerkvenih klopeh zvijali smotke z blagoslovljeno travo.

Rimsko katoliška cerkev je sprožila alarm, skoraj sočasno je koprski aktivist Marko Brecelj aktiviral akcijo tapiciranja koprskih zvonov. Vse skupaj je spominjalo na grožnjo slovenski tradiciji, ovenčani z degradacijo rimsko katoliške patine.

Grožnja se je iz kritike social-realističnega režima sprevrgla v kritiko rimsko-katoliške cerkve. Popularno glasbena skupina z močnim ideološkim potencialom se je vrnila na slovensko prizorišče. Celotni sij osemdesetih, ko so Laibach skupaj z Borghesio želi pohvale neortodoksne publike po svetu, je sicer minil, a naj bi se odprlo novo obdobje.

Med "snuff" hollywoodsko produkcijo in reminiscenco na Siddhartin izdelek B Mašina, se naj bi odprlo obdobje rušitve tradicij in ideologij, ki zasužnujejo našo državo. V začetku septembra (natančneje 5. septembra) se bodo Laibach najprej ustavili v Kranju, 18. oktobra pa bodo pristali v ljubljanskem Viba filmu.

Najprej so želeli nastopiti v ljubljanskem kinu Šiška. Oblast jim ni preskrbela koncertne dvorane za več kot 1000 ljudi. Zato Laibach še vedno opozarjajo na krivico v lepi naši.

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Tanz Mit Laibach - thumbnail

Tanz Mit Laibach