v rubriki glasba:
.. / / / 20.03.2001

Novinci v Rock and Roll Hall of Fame

Včeraj (19.3.) so se v hotelu Waldolf Astoria (New York) v Rock And Roll Hall of Fame vpisali Aerosmith, Queen in Steely Dan, že drugič pa Michael Jackson (prvič skupaj z bratskim bendom Jackson 5) in Paul Simon (ki si je vpis zaslužil že s Simon & Garfunkel). Poleg njih so si vpis zagotovili še The Flamingos, soul pevec Solomon Burke in Ritchie Valens.

Posnetek gala prireditve bo prenašala televizijska hiša VH1, natančen spored pa si oglejte v TV sporedu ali pa na njihovi spletni strani. Glasbeniki se za vstop v Hall of Fame potegujejo šele 25 let po izdaji prve plošče. Med kriteriji so najbolj pomembni vpliv in pomembnost glasbenikovih dosežkov in doprinosov k razvoju in razmahu rok end rola. Poleg nagrad v kategoriji izvajalci se v Hall of Fame vpisujejo še vpisi v kategoriji side-men (nagrade studijskim glasbenikom, ljudjem iz ozadja) in non preformers (ne-izvajalci: producente, managerje, inovatorje, urednike ...).

V kategoriji side-men sta nagrade dobila klaviaturist Chucka Berrya Johnnie Johnson in kitarist James Burton, ki je igral kitaro z Elvisom, snemal za Everly Brothers, Beach Boys, Sonny and Cher in mnoge druge. V kategoriji non preformers je bil v halo slave vpisan Chris Blackwell, ustanovitelj založbe Island, ki je zaslužen za predstavitev reggaeja širokim ljudskim množicam.

Poleg teh treh obstajata v Rock and Roll Hall of Fame še kategoriji lifetime achievement (za življenjsko delo) in early influences (zgodnji vplivi), ki pa letos niso bili podeljeni. Kipce so "vpisnikom" podeljevali N Sync, Kid Rock, Ricky Martin, Keith Richards ... imena častnih imenovancev pa bodo na voljo v Rock and Roll Hall of Fame Museum v Clevelandu in na spletni strani rockhall.com.

Foto: (c) AP >>
Vir: rockhall.com >>

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Aerosmith - thumbnail

Aerosmith