v rubriki glasba:
.. / / / 02.11.2001

Stonesi proslavljajo na turneji

Največji rock'n'roll bend na svetu, oz. največja rock korporacija - skupina The Rolling Stones se odpravlja na turnejo, ki bo obeležila štiridesetletnico njihovega delovanja. Rockerske legende so svojo pot začele davnega leta 1962, ko je bila popularna glasba še mlada, v vrhu scene pa so se kljub divjemu življenju obdržali vsa ta leta!

Pevec Mick Jagger, katerega solo album ravno pričakujemo te dni in kitarist Keith Richards sta se kot otroka srečala že leta 50. v osnovni šoli, vendar je njuno glasbeno sodelovanje začelo rojevati sadove šele desetletje kasneje, ko se spet sta srečala preko skupnega prijatelja, Dicka Taylorja. Skupaj z Dickom so spoznali Briana Jonesa preko zasedbe Blues, Inc., kjer je tiste čase igral tudi bobnar Charlie Watts.

Jagger, Richards, Jones in Taylor so se družili, igrali skupaj, novonastalo skupino pa poimenovali The Rolling Stones (po pesmi Muddy Watersa). Prvi koncert Stonesov se je tako zgodil 12. julija 1962 v londonskem The Marquee Club-u, v zasedbi sta poleg zgornje četverice sodelovala še pianist Ian Stewart in bobnar Mick Avory, ki je po koncertu (že drugič) zapusti skupino!

Taylorja je zamenjal basist Bill Wyman, ko pa je skupino zapustil tudi bobnar Avory (kasneje se je pridružil skupini The Kinks) in nekaj mesecih prepričevanja kolega iz Blues, Inc. - Charlieja Wattsa, se z njegovim prihodom skupina končno formira! Kmalu za tem skupina posname prvi album, ki je Vse ostalo je zgodovina, ki jo najdete v vsakem boljšem rock'n'roll učbeniku ...

O sami turneji se zaenkrat ne ve nič drugega, kot to da turneja bo! Ne ve se, ali bodo "kotaleči se kamni" igrali manjše špile (do 5.000 glav / koncert), ali se bodo spet podali na mega stadione, kjer jih naenkrat gledalo tudi do 200.000 ljudi vseh starosti.

Davorin Pavlica - avatar

Davorin Pavlica

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 835 člankov.

Stonesi na tiskovni konferenci prejsnje turneje - thumbnail

Stonesi na tiskovni konferenci prejsnje turneje