v rubriki glasba:
.. / / / 17.12.2001

Los Ventilos: ISO14586

Album ljubljanskih Ventilov z enigmatičnim naslovom in naslovno fotografijo muh, ki se veselo obdelujeta. Mačistični rock ameriškega tipa z vokalnimi "talk" napevi, zverziranimi kitarskimi rifi in nasploh odlično glasbeno izvedbo, ki ji navsezadnje nimamo kaj oporekati, če se seveda ne spuščamo na področje čiste inovativnosti in karizmatičnosti sicer luštnih fantov.

Prvi single in videospot za Heroj-a že poznate. Heroj iskrivega pogleda je takorekoč zelo prisrčna himna, ki si jo je prisvolilo ciljno tinejdžersko občinstvo, vendar mu, priznajte si, manjka en "gunšt", ki bi bil povod za izstrelitev na stopničke. Videospot izpod rok režiserja Štrucla je bil narejen z omejenim budžetom in s tesnim klanskim sodelovanjem, na poti sta še dva sveža vizualna priboljška.

Plata vsebuje par prihajajočih hitičev, ta prvi bo na vrsti Ne gledam nazaj, nekaj med udarnim napevanjem in sentičem. Če bi bil ritem hitrejši, bi se slednjega pridevnika fantje znebili. Prav kmalu sledi videospot pod režisersko taktirko Vena Jemeršiča.

Ta drugi bo Vrti leti se mi, spet en v uho ležeči in za ude skakajoči potencial. Ušesa se zmigajo tudi ob Lojzu, humornem prikazu slovenskih kmetskih trikotnikov in krvavih obračunov iz vsakodnevne črne kronike. Pri Pozabl ste name sodeluje Martin Starič iz Good Stuff, ki vokalno in pojavno popestri vsak njihov nastop. Enigma ne ostane le pri naslovu albuma, ampak tudi pri dodatnem, dvanajstem komadu, ki buri seksualno in morilsko (?!) domišljijo. Preverite sami.

Pred slabim mesecem so Los Ventilos skupaj z "bratskimi" Good Stuff in domačini Prisluhnimo Tišini za nacionalko posneli prvi javni tv koncert v Rovtah, tam nekje "bogu za ..." med Žirmi in Logatcem. Marca 2002 bo izstreljen komad 2000, posnet dobesedno - med hribi.

Tudi sicer nadvse dejavni mladci Jaka za mikrofonom, Boštjan, Jon, Gašper in Miloš sodelujejo pri večih glasbenih projektih , kjer cenijo njihovo glasbeno sprofiliranost in izpiljenost. Pred kratkim sta Boštjan in Jon v Kud-u z srbskim herojem "Otpora" Nunetom Popovičem izvedla poetsko-rockovski projekt. Bojan Brecelj, Jonov fotr, je prispeval fotke na platnu. Pohvalno.

Los Ventilos: ISO14586
(leto izdaje 2001, založba Dallas records)
Ocena: 3,5

Alenka Lahajnar - avatar

Alenka Lahajnar

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 77 člankov.

Los Ventilos - thumbnail

Los Ventilos