v rubriki glasba:
.. / / / 26.03.2001

Low Punch: Act... Revolt? Live?

Medtem ko je velik del svetovne glasbene produkcije že večinoma podrejen glasbeni industriji in preko množičnih medijev posredovan svojim konzumentom pa neodvisna glasbena produkcija v raznih oblikah še vedno obstaja. Tako si pred sredinim nastopom Low Punch na Metelkovi, pobliže oglejmo prvenec Act... Revolt? Live?

Skupina nastane v letu '97 in kmalu postane del močne ajdovsko-novogoriške hard core scene, ki se zbira okrog fanzina 13. brat in ajdovskega kluba Jutro s kvalitetno in redno ponudbo skupin iz Evrope in Amerike. Po dveh letih izdajo prvo demo kaseto, ki vsebuje enajst pesmi in je kmalu razprodana. Kot bonus pa se pojavijo na njihovem novem CD-ju. Z nekaj pesmimi sodelujejo tudi na kompilaciji primorskih bendov City of... Ob koncu lanskega leta pri neodvisni založbi in distribuciji Choose life records izide njihov CD prvenec Act?Revolt?Live?

Na njem je poleg starih moč najti 13 novih udarnih hard core komadov. S starim demom se posnetki komajda lahko primerjajo, saj so tokrat narejeni v pravem studiu in jim produkcijsko in tehnično ni moč ničesar očitati. Svoj prvotni old school hard core zvok v stilu starejših bendov tipa Gorilla Biscuits in 7 Seconds še dodatno nadgradijo s svojo osebno noto, zvokovno in kontekstualno se morda najbolj približajo novejšim skupinam kot so Outlast, Nine, Section 8. Hiter in drveč hard core zvok, na trenutke umirjen z bolj melodičnimi deli zraven pa kričeči vokali začinjeni s skupinskimi refreni.

Poleg ličnega ovitka je k CD-ju priložena še zloženka z razlago besedil, ki so s svojo sporočilnostjo enakovreden, če ne pomembnejši del njihovega delovanja, več o tem pove pevec Dejan: "Upam, da niste kupili tega ploščka samo zaradi tega, ker izgleda lepo ali pa ker vam je všeč naša glasba. Glasba je samo način kako izraziti naša čustva in naša mnenja o današnji post-industrijalni družbi, v kateri je zmagal konzumerizem in je nagnjena k rasizmu, homofobiji, odtujitvi, seksizmu in stotinam drugih načinov diskriminacije. Glasba ni najpomembnejši del hardcore/punk skupnosti. Nočemo da bi se slepo strinjali z vsem, kar mi rečemo ali pa naredimo, ampak bi vas radi prisilili k temu, da uporabljate svojo glavo in svoje razmišljanje. Morate vedeti, da hardcore/punk gibanje (protikultura/skupnost) ne temelji na kupovanju in prodajanju. Gre za to, da svoje misli in prepričanja poveste ali pa uporabljate v pisni obliki. Hočemo, da postanete bolj samozavedni in tolerantni do človeških razlik? ?Ne bodite ovce, ne samo slepo slediti, bodite neodvisni posamezniki in začnite uporabljati svojo glavo!"

Low Punch: Act? Revolt? Live?
(leto itdaje: december 2000; založba Choose life records). CD v priporočilo za poslušanje vsem ljubiteljem HC zvokov, seči po ovitku in besedilih za branje in razmislek pa ne bo škodilo nikomur. Tako da si zasluži kar vse štiri zvezdice oz. ŽVPL.
Ocena: 5

Domen Repnik - avatar

Domen Repnik

Redaktor ŽVPL, ki je od 18.05.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 123 člankov.

Ovitek - thumbnail

Ovitek