v rubriki glasba:
.. / / / 14.07.2003

Madonna: American Life

Ahhh, Madonna, pop ikona stoletja, zvezda, pevka, igralka (slednje resda malce slabša, pa vendar). Milijon let pred vsemi pop izvajalci in s tem je tako kot Coca Cola, Leviske in McDonald's ikona Amerike. Se vam je kdaj porodilo vprašanje, zakaj nasprotniki Amerike kurijo ameriške zastave in rušijo McDonald'se, ... noben od njih pa npr. ne zažge Madonnine lutke ali pa besno potepta njenega CD-ja. Zakaj? Zato, ker jo vsi poslušajo. Je že tako, da je Madonna že zdavnaj odšla v legendo in samo vsake toliko opomni človečke spodaj, da božanstvo še vedno živi.

In po čem je še Madonna znana??? Po škandalih. Jasno. Zažigala je križe, malikovala črnega Jezusa, eksperimetirala s seksom in dobrodušno povabila na pot še ves svet. Skratka, Madonna šokira, če se le da. In kot vsi vemo "Nobena reklama ni slaba reklama, obstaja samo REKLAMA". Tokrat je udarila s protivojnim videospotom za naslovni singel American Life (katerega ste verjetno vsi videli) in sprožila val obtožb s strani pravičniške Amerike. Seveda je video kmalu umaknila in naredila novega, še prej pa se je zarolal po vseh možnih kanalih po vsem svetu. Cilj dosežen.

Ob tem je godba potisnjena rahlo na stran. Plošča se bo prodajala že sama po sebi, saj je Madonnina in to je verjetno edino važno, mar ne? No ne čisto. Madonna da veliko na dobro muziko ter na izbiro pravih ljudi za njeno izdelavo In če kaj, je s prejšnjimi platami dokazala, da zna to tudi narediti. To pot se je za producentsko krmilo usedel francoski techno mojster Mirwais in poskrbel za evropski house/techno/elektronski feel. Odlično narejeno, odlično sproducirano, vendar mi osebno ni "sedlo". Zadeve nekako nisem mogel uživati, pogoltniti, prebaviti. Seveda so izjeme in nekaj komadov resnično zažiga, vendar sem pri nekaterih dobil občutek pretiranega posluževanja raznih elektronskih pripomočkov. Seveda imamo tukaj (pri nekaterih komadih) še Madonnino rapanje, ki tudi ni pripomoglo k boljšemu feelingu.

Kakorkoli že, album ni slab, ni pa tako dober kot npr. Ray of Light ali pa Music. Še vedno ostane dejstvo, da je Madonna pač Madonna in da smo mogoče počasi že postali razvajeni. Kdo bi vedel?

Gregor Zalaznik - avatar

Gregor Zalaznik

Bivši urednik ŽVPL, ki je od 15.06.1998 na ŽVPL-u skupaj objavil 233 člankov.

Madonna pozira v letu 1979 - thumbnail

Madonna pozira v letu 1979