v rubriki glasba:
.. / / / 06.11.2002

Mark Knopfler: The Ragpicker's Dream

Knopflerja verjetno ni potrebno posebej izčrpno predstavljati. Težko ga je recenzirati ne da bi pri tem zrli skozi zahtevno optiko njegovega življenskega projekta Dire Straits, ki se je končal sredi devetdesetih let. Knopfler je skupaj z ostalimi Straitsi postavil izjemno visoka merila, ki se jih bo težko otresel in še težje presegel.

The Ragpicker's Dream je slišati kot logično nadaljevanje zadnje plate Dire Straitsov, On Every Street. On Every Street je glede na Communique, Love Over Gold ali Brothers in Arms izzvenela nekako topo, brez prave ostrine (vseeno pa seveda dovolj poslušljiva, da jo tu in tam natlačimo v CD).

No, The Ragpicker's Dream daje podoben vtis - če je npr. Roger Waters v svojih solo projektih obdržal in mestoma še nadgradil kompleksnost zvoka Pink Floydov, se Knopfler giblje v drugo smer. Njegovi pozni projekti so bolj umirjeni in nežni kot zgodnji, vse skupaj je za ščepec bolj melanholično in enostavno, brez dolgih kitarskih vložkov - prijetno presenečenje pa je jazzovski A Place Where We Used To Live.

Knopflerjeva kitara je prepoznavna, subtilna, diskretna, ritmična in nepogrešljiva; da o vokalu sploh ne govorimo. V The Ragpicker's Dream je čutiti vpliv ameriškega prerijskega bluesa in težkega akustičnega mooda, ki ga najdemo še pri starih znancih slovenskih koncertnih odrov Willard Grant Conspiracy in njim sorodnih godbah. Tu in tam je začutiti Knopflerjevo naklonjenost countryju, ki jo je precej bolj eksplicitno obelodanil pri projektu Neck & Neck, ki sta ga zasnovala skupaj s Chetom Atkinsom.

Skladbe temeljijo na zgodbicah (značilno za Knopflerja) in so simpatične, preproste in poslušljive. Zgodbe so le redko politične (na plošči najdemo celo skladbo Coyote, ki dejansko govori o Wile E. Coyote-ju in Roadrunnerju), niso pa brez družbene kritike. Govorijo o vsakdanjosti, o intimnih problemih običajnih ljudi, združujejo severnjaški folk in južnjaški blues.

The Ragpicker's Dream, tako pravijo, je skrčil Atlantik. Povezal je Anglijo s prerijami, Rocky mountains pa z Lake districtom. Tovrstnih povezovanj v pa glasbi potrebujemo, kolikor jih lahko dobimo! Job well done!

Mark Knopfler: The Ragpicker's Dream
(leto izdaje 2002, založba Universal, distribucija Multimedia records)
Ocena: 4

Mark Knopfler - thumbnail

Mark Knopfler