v rubriki glasba:
.. / / / 18.05.2004

Maroon 5 - Songs about Jane

Skupina Maroon 5 je nastala leta 1999 v Los Angelesu, ko so jo ustanovili srednješolski prijatelji, ki so prej bolj ali manj igrali v neznanih skupinah Los Angelesa. Sledile so vaje, pa prvi nastopi, opazili so jih managerji in po štirih letih dela je konec lanskega leta izšel njihov prvenec Songs about Jane.

Glavna v skupini sta kitarist in pevec Adam Levine in Jesse Carmichael, ki igra klaviature in ravno tako poje, poleg njiju pa so v skupini še bobnar Ryan Dusick, kitarist James Valentine in basist Mickey Madden. Na plošči najdete dvanajst avtorskih skladb, predzadnja pa je bila posneta na enem od ameriških koncertov.

Plošča je treba poslušati nekajkrat, saj ne prepriča na prvo poslušanje, ker slišimo preveč različnih glasbenih žanrov, nobeden pa posebej ne izstopa. Na lestvice se je že zavihtela skladba This love, ki ima precej zanimivih kitarskih riffov, lepo se prepletata tudi klavir in kitare in refren gre zlahka v uho.

Shiver ima uvod, i naj bi bil odigran na sitar, skladba pa je odigrana v klasične stilu rocka šestdesetih s spevnim refrenom in dobrim kitarskim solo delom, kar dandanes ni ravno vrlina. Odlična je skladba Sunday morning, ki je precej soul funky obarvana in ima zelo živahno razpoloženje skozi celotno pesem, mnogo bolj kot koncertna Not coming home, ki razočara.

Zanimivi sta tudi skladbi Secret in Through with you, pri čemer je prva nekoliko bolj lahkotna z jazzy uvodom in prepričljivim petjem, druga pa ima odličen kitarski uvod in znova nekaj več funk pestrosti v sebi.

In to so skladbe, s katerimi skupina opozori nase, proti koncu plošče razpoloženje nekoliko zvodeni in dobimo občutek, da ves čas poslušamo eno in isto, saj so si skladbe (na koncu plošče) preveč podobne. Sicer pa vokalno vse skupaj močno spominja na Jamiroquaija, instrumentalno pa v nekaterih delih na Red Hot Chili Peppers.

Plošča je sicer zanimiva za poslušanje in sploh v prihajajočih poletnih mesecih bo prijala ušesom, vendar pa je sprejemanje preveč odvisno od volje poslušalca, ki ga lahko hitro prime, da bi ploščo odložil na polico in je ne poslušal vsaj nekaj mesecev.

Na naslednji plošči se bodo morali Maroon 5 odločiti, kakšen glasbeni stil bodo gojili in tako prepričati občinstvo, drugače se bodo znašli v velikih težavah in čaka jih usoda mnogih ameriških skupin, ki so najprej pogorele v Evropi in jih je nato začela zavračati tudi Amerika.

Maroon 5: Songs about Jane
(leto izdaje 2003, založba OctJay, distribucija Menart)
Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Maroon5 - Songs About Jane - thumbnail

Maroon5 - Songs About Jane