v rubriki glasba:
.. / / / 21.01.2002

Maršev gojzar 2001 - nagrada za rokovsko ustvarjalnost

Maršev Gojzar je akcija, ki teče (od decembra 2001 do marca 2002) že osmič; Gojzar je prva tovrstna medijska nagrada za domačo rokovsko produkcijo, obenem pa je še danes tudi uradno edina nagrada, ki spremlja in vrednoti izključno rokovski del domače popularnoglasbene produkcije . Z načinom njenega poteka želi Mariborski radio Študent dati tej glasbi širšo medijsko pomembnost, ki doživi svoj vrhunec s posebno, "svečano" podelitvijo, ki združuje koncert, druženje, energijo in slavje v rokenrol dogodek s presežkom.

Maršev Gojzar 2001 je zajel domačo rokovsko produkcijo v obdobju od novembra 2000 do novembra 2001. Podelitev nagrad bo potekala predvidoma v drugi polovici marca 2002. Ta termin bo z letošnjim Gojzarjem postal tradicionalen.

Lanska (2001) rokovska produkcija, ki je upoštevana v pregledu, obsega 41 plošč (sic!!) domačih izvajalcev (skupin, posameznikov). To so seveda plošče, ki smo jih podrobneje predstavljali v oddajah Mariborskega radia Študent, in ki ustrezajo programski usmeritvi glasbenega uredništva.

Maršev Gojzar 2001 obsega tudi letos naslednje kategorije:

Gojzar za najboljšega rokovskega izvajalca/skupino leta 2001 - po izboru poslušalstvaGojzar za najboljšega rokovskega izvajalca/skupino leta 2001 - po izboru Marševega glasbenega uredništvaGojzar za najboljšega rokovskega novinca (izvajalca/skupino) leta 2001 - po izboru poslušalstvaGojzar za izjemne dosežke v rock kulturiPrve tri kategorije so v glavnem stalne, zadnja kategorija, ki ima posebno vrednost, se letos podeljuje petič. Prvič je bila ta nagrada podeljena Petru Lovšinu (Gojzar 97), nato založbi FV iz Ljubljane (Gojzar 98), predlani založbi Front Rock iz Maribora (Gojzar 99), lani pa Marku Breclju (Gojzar '00). Nagrado podeljuje glasbeno uredništvo (njen rokovski del) Mariborskega radia Študent in ni vezana na izbor oz. glasovanje radijskega poslušalstva.

Merila za izbor kandidatov pri prvih treh kategorijah so naslednja:
ustvarjalnost, individualnost (preseganje ustaljenega) v okviru popularnoglasbenega žanraprepričljivost (kakovost) glasbe ter medijske, vizualne in koncertne podobe kandidataobseg sporočilnosti (zvočne, vsebinske in idejne - celota besedil in glasbe, komunikacijski vidik) v trenutnem slovenskem popularnoglasbenem prostoruV kategorijo Najboljši rokovski izvajalec/skupina leta 2001 so uvrščeni kandidati, ki so v vsebinskem, medijskem ali celo ideološko-estetskem vidiku izstopali iz povprečja slovenske rokovske produkcije v obdobju od novembra 2000 do novembra 2001.

Ti kandidati so (po abecedi):Anonimus s ploščo Smile (samozaložba, december 2000)Demolition Group s ploščo Bič, luč + upanje (Dallas records, junij 2001) Niowt s ploščo Loverboy (Chrom records, junij 2001) Prisluhnimo tišini s ploščo Raj (Corona, marec 2001) Siddharta s ploščo Nord (Multimedia records, maj 2001)V kategorijo Rokovski novinec leta 2001 so uvrščeni tisti kandidati, ki so v minulem letu izdali svoj fonografski prvenec ("uradna", prava velika plošča v starem pomenu besede) ali demo ploščo. V ta izbor se uvrščajo skupine/izvajalci, ki v slovenskem rokovskem prostoru (radijske postaje, poslušalstvo, mediji, rock kritika/publicistika, koncerti, videoposnetki ipd.) še niso uveljavljeni. Njihova glasba v slovenski rock praviloma prinaša nove, kakovostne (morda že celo pozabljene) impulze, ali pa na avtorsko zanimiv, svež način predeluje, poustvarja in obnavlja tradicionalne modele ali žanre popularne (predvsem rock) glasbe.

V letu 2001 so tovrstnim merilom ustrezale naslednje skupine (po abecedi):Holder s prvencem Daleč stran je sodn dan (Nika, februar 2001) Kvinton s prvencem Lovci sreče (Subkulturni azil; Front Rock edicija Etno; december 2000) Los Ventilos s prvencem ISO 4586 (Dallas, junij 2001) O.S.T. s prvencem 8 mm (Hard Rock Music; samozaložba; oktober 2001) Shyam s prvencem Željo dalec stran (Multimedia records, december 2000)Glasovanje za Maršev Gojzar 2001 bo potekalo dva meseca: od začetka januarja do začetka marca 2002 na Marševi spletni stran.

Glasbeno uredništvo Marša

MARSev gojzar - thumbnail

MARSev gojzar