v rubriki glasba:
.. / / / 21.09.2004

Melodrom - Melodrom

Skupina Melodrom se je širši slovenski glasbeni javnosti prvič predstavila leta 2002, ko so nastopali v okviru Klubskega maratona, ki ga je organiziral Radio Študent in tudi sam sem jih prvič slišal v njihovem živem nastopu na Radiu Študent.

Skupina Melodrom je nato znova opozorila v prvi polovici letošnjega leta, ko so javnosti predstavili zanimiv videospot za skladbo Prenzlauer Allee, v prihodnjih tednih lahko pričakujete videospot tudi za skladbo September, prav te dni pa se je na policah znašel tudi njihov prvenec Melodrom.

Melodrom sestavljajo Mina Špiler (vokal), Matevž Grad (kitara, programiranje), Polona Janežič (klaviature, ki jih igra tudi v zasedbi Katalena), Matej Nolda (bobni) in Miha Žargi (bas), med zanimivimi gosti omenimo še Jako Jarca, Igorja Matkoviča, Jeleno Ždrale in Trio Godalika, kot producenta pa sta nastopila Iztok Turk in Jaka Jarc (nekdaj je igral bas kitaro v zasedbi Sfiltrom).

Glasba Melodrom je nenavadna, posebna, drugačna. Kar ponujajo na plošči, je moč slišati tudi pri zasedbi Portishead, BAST, Psycho-Path in tudi Sfiltrom. V osnovi rock, solistične linije prevzemata kitara ali klaviature, ritem je pogosto programiran, kar nekaj skladb pa je obogatenih predvsem z godali.

Zanimivo je tudi to, da so besedila napisana v francoskem (La Ville), angleškem (Keep on, Prenzlauer Allee, Material Talk) in seveda slovenskem jeziku, zanimiv pa je tudi zaključni remix skladbe La Ville, ki jo je prispeval Trio Godalika (kjer ravno tako gode tudi Jelena Ždrale).

Skladbe so instrumentalno izredno bogate, polne prepletov in hitro ustvarijo zanimiv domišljijski ambient. Skladbe, ki so okrepljene s programiranimi ritmi (Duet, Keep on, Prenzlauer Allee, Material Talk) so zanimive za poslušanje, saj imajo mogočne bas linije, ki še dodatno okrepijo odigrano in odpeto.

Sicer pa je katerokoli skladbo zares težko izpostaviti, ker ima prav vsaka neko svojo zgodbo, svojo rdečo nit in pomen, obenem p je vsaka skladba le delček v celoti, ki jo seveda predstavlja plošča in ki na poseben in samosvoj način pokaže s(t)ilno raznovrstnost glasbe, ki jo ustvarjajo Melodrom.

In prav zaradi te silne kompleksnosti to ni glasba, ki bi osvojila že kar na prvo poslušanje, temveč od poslušalca zahteva pozorno poslušanje, tako glasbe kot besedil, zagotovo pa bo zelo zanimivo skupino slišati tudi v živo. Zato preverite - tako ploščo Melodrom kot nastop Melodrom.

Melodrom: Melodrom
(leto izdaje 2004, založba Nika)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Melodrom - thumbnail

Melodrom