v rubriki glasba:
.. / / / 06.07.2004

Multiball - At last!

Skupino Multiball sem spoznal letos aprila, ko sem jih gledal na nastopu v kranjskem klubu Que Pasa?, kjer so s svojim nastopom in pristopom h punk glasbi presenetili in prepričali marsikoga. Dinamično, prepričljivo in za punk s prepričljivim vokalom in nekaj več glasbene raznovrstnosti, kot je od mladih skupin moč pričakovati.

Skupina Multiball je sicer nastala leta 2001, potem ko se je v skupini zbralo pet mladih glasbenikov, ki so izkušnje in znanje nabirali v številnih punk in hardcore skupinah, ki so vadile in nastopale v Celju in okolici Žalca. Ves čas so imeli precej težav z zasedbo, še posebej z basisti, zadnje leto pa delujejo v zasedbi Gregor (vokal in kitara), Jan (bobni), Timmy (kitara, back vokali) in Anže (bas in back vokali).

Na plošči je enajst skladb, pri čemer prva Intro (Multiball his your town) služi zgolj kot uvod, vendar takoj postavi zanimivo vprašanje - je v Sloveniji punk cesta res prazna oziroma je na njej še kaj prostora za prihajajoče punk skupine?!

V skladu z zgodovino članov skupine glasba bazira na mešanici punka in hardcorea (slednje še posebej v skladbah Today or tomorrow, There you go! in Downtown party). Vse skladbe imajo zanimive instrumentalne začetke (navadno udaren riff, pa nadgradnja z bobni in basom), ki pa nato zvodenijo.

Vokal ni posebej prepričljiv oziroma mu je glasba povsem podrejena, kar je v punku sicer pogosta praksa, vendar ne nujno tudi najboljša. Tako nekoliko bolj zanimivo zvenijo Rejected suggestion, kjer se sliši precej back vokalov, pa že omenjena Downtown party, zelo zanimiva je tudi skladba Ladies room in zadnja The last song, ki pa instrumentalno ni preveč prepričljiva (posamezne bas linije so me spomnile na Every breath you take Police).

Dokaj običajno je, da punk skladbe ne vsebujejo kitarskih solov, zagotovo pa skladbam manjka nekaj udarnosti v refrenih, saj nobena skladba z izjemo Intra ne ostane v ušesih, kar pa ni najboljše. No, v spomin sta se mi vtisnili skladbi Downtown party in Ladies room, ki imata pravzaprav vse, kar potrebuje dobra in zanimiva skladba, zelo dober pa je tudi Intro.

Mislim, da se skupin najbolj pozna odsotnost producenta, saj so to delo opravili kar sami in to se v zvoku čuti, seveda pa si mlada skupina (še posebej punk) zelo težko privošči usluge priznanih producentov, ki bi jim v glasbi uspelo poudariti najboljše in skupino opozoriti na pomanjkljivosti.

Multiball so v živo izredno zanimivi za poslušanje in plošča me je zaradi tega razočarala in v bližnji prihodnosti jih čaka še obilo dela in predvsem koncertnega dokazovanja, da bodo uspeli na že precej zasičeni slovenski punk sceni.

Multiball: At last!
(leto izdaje 2004, založba GSM, distribucija Panika)
Ocena: 3

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.