v rubriki glasba:
.. / / / 07.10.2004

Ashlee Simpson - Autobiography

Ime Simpson je bilo v svetu zabavništva dolgo časa povezano zgolj z risano družino The Simpsons, nato pa se je pojavila blondinka Jessica Simpson, ki se še danes trudi javnost prepričati, da je inteligentno bitje, ki zna celo peti...

In Ashlee Simpson? Vsekakor jo nekaj veže z televizijsko risano družino, saj je nase resneje opozorila z nastopi v TV nanizankah Malcolm in the middle in pa Sedma nebesa (obe seriji je bilo oziroma je še vedno moč spremljati na naših ekranih). Še več pa jo veže z Jessico Simpson, saj je Ashlee njena mlajša sestra!

In ker si je Ashlee zelo želela uspeti v glasbi, pa jo je pri tem starejša sestra malce prehitela, je Ashlee ubrala drugačno pot - barvo las je spremenila iz svetle v zelo črno in namesto cenenega dance popa se je odločila biti bolj rock. Oziroma nekje med Avril Lavigne, P!nk, Fefe Dobson in ostalimi novimi odkritji.

In rezultat? V nasprotju s pričakovanji zelo zanimiv in kar je najpomembnejše ? poslušljiv in čisto nič naporen. Večina njenih skladb je seveda v globini zelo pop in tudi plesnih in to najbrž zaradi dejstva, da bodo šle v uho vsem, tudi tistim bolj nezahtevnim poslušalcem.

Presenetljivo je to, da je za razliko od starejše sestre Ashlee pomagala pisati vsa besedila na plošči, da njen glas v posameznih izbruhih zveni zelo podobno Courtney Love, v posameznih težavnejših legah pa bi jo zlahka postavili ob bok tistim vokalno najbolj prepričljivim izdelkom Christine Aguilere (ki resnici na ljubo, premore še največ talenta oziroma glasu med vsemi zgoraj omenjenimi mladenkami).

Shadow se je med poslušalci že prijela, podobno se utegne zgoditi tudi s kar nekoliko funkoidno in zelo kitarsko Lala, Love for me ima zelo nepredvidljiv in zanimiv ritem, Unreachable kar preveč spomni na Beautiful, v Harder everyday pa Ashlee preseneti tudi z nekaj vokalnimi prehodi, ki jih je zanimivo poslušati.

Vsekakor je za prvenec spodbudno, da se je Ashlee Simpson poizkusila v pisanju besedil, producenti bi pač morali ustvariti nekoliko pestrejše in bolj raznolike aranžmaje in če bo Ashlee na drugi plošči stopila po poti P!nk, ki je v svoji pop punk podobi zelo prepričljiva, se nam s strani mlajše (in očitno bolj nadarjene) od sester Simpson obeta še kakšen zanimiv izdelek.

Ashlee Simpson: Autobiography
(leto izdaje 2004, založba Geffen, distribucija Multimedia)
Ocena: 3,5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Ashlee Simpson - Autobiography - thumbnail

Ashlee Simpson - Autobiography