v rubriki glasba:
.. / / / 09.09.2004

Mystikal - The Hits: Prince of the South

Mystikal je med obilico današnjih raperjev morda bolj neznano ime, pa še tega ne gre pripisovati dejstvu, da glasbeno ni aktiven, temveč temu, da trenutno prestaja petletno kazen zaradi spolnega napada. Založba pa kljub vsemu želi nekaj zaslužiti...

Leta 1995 je Michael Tyler izdal svojo prvo ploščo, ki jo je naslovil kar preprosto Mystikal, sledilo pa je še pet izdelkov, zadnji Tarantula, leta 2001. Njegova kariera in uspeh sta tesno povezana s še enim rap gorečnežem Master P-jem in njegovo založbo No Limit.

Na zbirki The Hits: Prince of the South je zabeleženih štirinajst uspešnic, ki predstavljajo presek kariere Mystikala, vsaj meni pa je velika večina skladb ušla ušesom in pozornosti. Gre namreč za govorca, ki je izredno agresiven za mikrofonom in v veliki večini skladb zaradi tega izjemno nerazumljiv.

Za uho so prijetnejšo in razumljivejšo skladbo Shake ya ass, v kateri gostuje Pharrell Williams, Danger (been so long) z gostjo Niveo in Tarantula, kjer gostuje Butch Cassidy. Vse tri skladbe so nekoliko bolj funky obarvane in čeprav je rap na nekaterih mestih izredno hiter, je kljub vsemu razumljiv.

V spominu ostaneta še If it ain't live, it ain't me, ki ima izreden uvod in pa The man right chea, ki se začne z refrenom in ima prijeten ritem ter odličen refren. Skladbe so sicer polne kletvic, nasilja, streljanja, pohotnih žensk, ki si želijo le enega, hkrati pa je v ospredju seveda vedno in povsod Mystikal.

A da besedila razumete, je potrebno pošteno napeti ušesa in imeti okoli sebe popolno tišino in še boste imeli obilo težav. Smisel rapa so seveda besedila in če teh ne slišimo, potem tudi vse ostalo seveda nima pravega smisla.

In če so nam nekaj časa prodajali podobo raperjev kot ubogih črnskih fantov iz geta, ki so komaj preživeli na ulici in so se zgolj zaradi izjemnega talenta znašli v svetu glasbe, je ta podoba vedno bolj meglena. Polni denarja, zvezdniških muh, s kriminalno preteklostjo (Mystikal seveda tudi s sedanjostjo) in željo po še več denarja. Namen izdaje te zbirke je seveda predvsem zaslužek in tudi to je še ena od bednih podob ameriškega rapa.

Mystikal: The Hits: Prince of the South
(leto izdaje 2004, založba BMG, distribucija Menart)
Ocena: 2

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.

Mystikal - thumbnail

Mystikal