v rubriki glasba:
.. / / / 09.03.2004

Scuffy dogs

Novogoriški Scuffy dogs so začeli delovati konec leta 1994, naslednje leto pa so skupaj s skupino Wasserdicht že izdali prvi split LP. Sledile so turneje po slovenskih in tudi evropskih klubih, sodelovanje z italijansko založbo Nuclearsunpunk in igranje s skupinami, kot so NOFX, D.O.A., Blood on the saddle, Ten Foot Pole in še mnogimi drugimi.

Konec leta 2000 so Scuffy dogs začeli pripravljati material za novi album, katerega oceno boste začeli brati v naslednjih vrsticah. V skupini so bili za čas snemanja albuma štirje člani - Tomo (kitara, glas), Vili (bobni), Ivan (bas) in Andraž (kitara, glas).

Kljub temu, da je na plošči dvanajst skladb, skupna dolžina plošče ne preseže tridesetih minut, kar je zelo zgovoren dokaz, da imamo opravka s pravo punk skupino. Mnoge skupine umetno kupujejo čas na ploščah in tudi v radijskem prostoru ter nasilno podaljšujejo skladbe, tu pa se v skladbah ne srečamo s ponavljanjem v nedogled.

Čvrsta ritem sekcija, razločen vokal, fini poudarki in precej ostri kitarski solo vložki, morda manjka le kakšen bolj udaren intro v skladbe. Za razliko od mnogih punk skupin tu slišimo tudi dovolj spremljevalnih vokalov in pa ritmičnih poudarkov.

Besedila so punku primerno kritična,opravka imamo s spomini na stare socialistične čase (Delavska, V boj, V Moskvo), s socialno tematiko (Zega Ivan, Nikoli, Moja generacija, Religija) in tudi nekaj osebnih besedil (Peter, Sam).

Izredno zanimivo besedilo ima skladba Tvoji idoli, ki pripoveduje o tem, kdo vse nam pere in zaseda možgane, ki bi jih lahko uporabili za kaj koristnejšega, od ustaljenih punk ritmov pa močno izstopata dve skladbi ? Vesolj-ska in Police in helicopter.

Obse sta odigrani v mešanici punka in skaja, pri čemer je druga predvsem ska, gre pa tudi za edino priredbo na plošči, original pripada Johnu Holtu. Vesolj-ska je sicer tista skladba, za katero so Scuffy dogs posneli videospot in opozorili nase, so pa zaradi te skladbe mnogi smatrali, da gre za ska zasedbo.

Scuffy dogs se na plošči predstavijo kot čvrsta skupino z jasno izdelano vizijo svoje glasbe, čeravno jim lahko očitamo, da so se spopadli z malce zastarelo tematiko in bi v svojih besedilih lahko misli obrnili k mnogo bolj aktualnim tematikam, kot je počasi pozabljen socializem.

Če je njihov načrt igranje v tujini, potem je seveda edina rešitev čimvečje število koncertov in lahko bodo sledili kolegom Elvis Jackson, da pa bi jih spoznala Slovenija, bo bržkone potreben še kakšen videospot in ravno tako primerno število koncertov. Za prihodnost pa se jim ni treba bati, saj imajo kvaliteto in hrbtenico!

Scuffy dogs: Scuffy dogs
(leto izdaje 2001, založba Subkulturni azil)
Ocena: 4

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.