v rubriki glasba:
.. / / / 03.04.2005

Elektrostars Vol. 1

Na plošči Elektrostars Vol. 1 je zbranih 14 kreacij mladih in tudi neuveljavljenih ustvarjalcev elektronske glasbe, ki jim je pri delovanju in tudi izdaji zelo pomagala predvsem Mateja Klarič s svojo radijsko oddajo Nova elektronika.

Tisti, ki redno prebirate recenzije na ŽVPL-u dobro veste, da se recenziranja elektronske glasbe lotim zelo poredko, saj enostavno povedano, tega glasbenega žanra preprosto ne razumem in se v njem ne najdem.

In kaj je potemtakem namen mojega pisanja? Mislim, da vsi tisti, ki se boste lotili prebiranja teh vrstic, poznate izvajalce pod umetniškimi imeni Freeze, Beatmap, Markoman, Quardat, Strobo, Electric Boogie (odlična jazzy skladba Dream Reality), Kleemar (ki je sodeloval z noise kvartetom Dežurni krivci), Narayan FM, Martinz, Flash Golden, Druid Vs. Harvest, Krizs, Amfibia (ki imajo za seboj tudi izdano zgoščenko Amalgam) in DJ Filip. In najbrž vsi dobro veste, kaj vse so že dosegli in kakšen je njihov slog glasbe.

Zato jaz ne bom kritiziral, ker tovrstne glasbe nisem sposoben konstruktivno kritizirati oziroma ocenjevati, če vam je ta izraz ljubši. Vendar pa sem zelo vesel, če se na slovenski glasbeni sceni dogaja in če se dogaja in razvija povsod, sem seveda vesel, če je tako tudi na področju elektronske glasbe.

Tisto, kar me žalosti ali pač veseli, pa je to, da se elektronski ustvarjalci lahko zedinijo in se skupaj predstavijo na zanimivem ploščku. To lahko storijo tudi mladi rap in hip-hop izvajalci (Hip-Hop Kuhna Vol.1), tega pa ne znajo storiti pop ali rock izvajalci (meni poznana in svetla izjema je projekt Krog štirih mladih skupin iz Bistrice ob Sotli).

To nam seveda pove, kdo je v Sloveniji zares alternativa in kdo se mora pošteno potruditi za svoj uspeh, pa čeprav je v Sloveniji najbrž več prizorišč za elektronsko glasbo kot pa rock klubov in je hkrati konkurenca med DJ-ji mnogo večja in uspejo zares le najboljši in najbolj izvirni.

In medtem, ko se številni glasbeniki in njihovi oboževalci "mlatijo" med seboj, kdo je boljši in bolj pameten ter bolj izviren, je v pripravi že razpis za nadaljevanje projekta Elektrostars, s pomočjo katerega bo zagotovo vzklilo še nekaj zanimivih imen, potencialnih zvezd slovenske, evropske in morda celo svetovne elektronske scene. Kapo dol...

Različni izvajalci: Elektrostars Vol. 1
(leto izdaje 2005, založba Matrix Music)
Ocena: 5

Matic Slapšak - avatar

Matic Slapšak

Bivši dopisnik ŽVPL, ki je od 20.05.2003 na ŽVPL-u skupaj objavil 518 člankov.