v rubriki glasba:
.. / / / 04.06.2003

Radiohead pozdravljajo lopova

Z novim singlom There There, s prihajajočega albuma Hail To The Thief (9.6.03), se angleška skupina Radiohead vrača na svetovno glasbeno sceno. Inspiracijo za novi studijski album, šesti po vrsti, je frontman Radioheada Thom Yorke dobil leta 2001, ko se je v mračnih večerih z avtom vozil po praznih ulicah v bližini svoje hiše in čakal rojstvo svojega prvega otroka.

V začetku leta 2002 so bile nove skladbe bolj ali manj narejene in jih je skupina začela uvrščati v repertoar svojih evropskih koncertov. Colin Greenwood je povedal, da: "eno od izhodišč novega albuma I Might Be Wrong, koncertna kompilacija s skladbami z albumov Kid A in Amnesiac, ki smo jo pred nekimi leti posneli ... je razkrila, kaj se bi zgodilo, če bi posneli skladbe za Hail To The Thief potem, ko smo jih že izvajali na odru.'

V septembru 2002 se je skupina odpravila v studio v Los Angeles, kjer je snemala pod vodstvom producenta Nigela Godricha. Čeprav se ameriško okolje morda ne zdi najbolj primerno za tako skupino, kot je Radiohead, se je izkazalo, da so fantje odlično funkcionirali prav v tem okolju. V nasprotju z albumom Kid A, so bile ideje in skladbe tokrat bolj razvite že ob začetku snemanja. Dva meseca pre-produkcije je pomenilo, da so lahko veliko hitreje delali v Los Angelesu. Eno skladbo so dokončali v enem dnevu namesto v mesecu in pol, kakor je bilo pri Kid A. Ed O'Brien pravi: 'tokrat smo ulovili našo pravo energijo - občutek, ki je manjkal odkar smo posneli album The Bends.

Prvi zvok, ki ga je slišati na albumu je prvi zvok, ki je bil posnet v Oceanway studiu: Jonny, ki vklopi kitaro. Novi začetek. Končni rezultat je eden najmočnejših albumov Radioheada, zvočna bomba, ki nas zbudi iz udobnega dremanja in od nas zahteva premišljevanje o življenju v novem tisočletju in kaj nam to zares ponuja.

Sponzoriran nakup
* Radiohead na Amazon.co.uk

P.R.

Radiohead - There There - thumbnail

Radiohead - There There